Ola och Johanna får hjälp i Lyxfällan.
Ola och Johanna får hjälp i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Paret har shoppat för 200 000 på ett år – köper utemat varannan dag

Paret Ola och Johanna handlar leksaker och märkeskläder så att pengarna inte räcker till mat. Det ekonomiska katastrofläget har dessutom börjat påverka deras äktenskap. Magnus Hedberg och Lyxfällan åker därför till paret för att hjälpa dem med den trassliga situationen.


Ola och Johanna bor med sina fyra barn och katter i ett hus på Gotland och har varit tillsammans i tio år. Men på den ekonomiska fronten är tillvaron allt annat än bra. De beskriver sitt liv som “kaos” och har nu tvingats be om hjälp för att få allt att gå ihop. 

Mamman Rubina har shoppat för 235 000 kronor – köper blöjor på kredit

Ola och Johanna medverkar i Lyxfällan 2024

Ola och Johanna bor på Gotland. Foto: TV3/Lyxfällan

Deras ekonomiska problem började när de köpte sitt hus i slutet av 2019, och i samband med pandemin eskalerade situationen. Men trots lägre inkomst, så minskade inte paret på utgifterna. Dessutom jobbar Johanna bara 80 procent. 

De har nu fastnat i en karusell av lån och krediter, som blir allt svårare att stoppa. Pengarna räcker knappt till mat, och deras relation har blivit påverkad eftersom de har svårt att prata om ekonomin. Ola är orolig att de ska förlora huset, eller att Johanna ska lämna honom på grund av den dåliga ekonomin. 

Magnus Hedberg, programledare för Lyxfällan, åker därför till Gotland för att hjälpa familjen. 

Andreas, 41, lånar pengar av mamma – nu ryter hon ifrån i Lyxfällan

Ola och Johanna bränner 80 000 varje månad

Ola och Johanna har fortsatt ta lån och krediter för att snabbt kunna köpa leksaker, kläder och mat. Johanna förklarar att grunden till inköpen är att hon ville förmedla en viss bild utåt, alltså att familjen har så pass god ekonomi att de kunde köpa dessa saker. 

Johanna förklarar att hon blev mobbad under sin barndom. Foto: TV3/Lyxfällan

När Magnus Hedberg presenterar den stora budgettavlan ser läget långt ifrån ljust ut. Familjen får i snitt in 44 200 kronor varje månad. Varken boendeposten eller transport sticker ut. Däremot spenderar familjen 16 200 på mat, och 5 800 kronor på kläder. Övrigtkategorin landar dessutom på svindlande 25 500, och lånekategorin kostar dem 17 800 varje månad. 

Paret i Lyxfällan har shoppat för 2,5 miljoner kronor: “Slår alla rekord”

Paret går drygt 34 000 back i månaden. Foto: TV3/Lyxfällan

Johanna har svårt att hålla tårarna inne när hon ser hur mycket familjen gör av med. De bränner nämligen nästan 80 000 varje månad och går därmed back med 34 200 kronor, något som chockar paret rejält.  

– Jag blir ju inte lyckligare av att klicka hem någonting på nätet. Jag har inget svar kring hur det har kunnat bli såhär. Vi har inte bromsat och dragit i handbromsen, utan nu drar vi i nödbromsen, säger en känslosam Johanna. 

Det blir känslosamt i programmet. Foto: TV3/Lyxfällan

Regina blev svindlad på en miljon kronor – det hände efter Lyxfällan

Magnus Hedberg: "Det här är ett shoppingberoende"

Ola och Johanna gör en hel drös med onödiga småköp och Magnus Hedberg försöker därmed få dem att inse vidden av deras konsumtionsbeteende. Under det senaste året har Ola köpt hämtmat 54 gånger, och Johanna 132 gånger. Det innebär att familjen köper utemat ungefär varannan dag. 

Johanna har shoppat för 148 000 senaste året. Foto: TV3/Lyxfällan

I samma hög läggs också shopping av leksaker, kläder och andra onödiga inköp. På ett år har Ola shoppat för 60 000 och Johanna 148 000, vilket gör att de sammanlagt har handlat för 208 000 kronor. Det motsvarar en hel årslön, något som dessutom är lånade pengar. Parets totala skuldbild ligger i dagsläget på ungefär 2 381 000 kronor, vilket är något i hästväg. 

– Det här är ju över gränsen till ett shoppingberoende, ett konsumtionsberoende. Det måste ju vara något tomrum som ni måste komma till rätta med, säger Magnus Hedberg. 

Läs alla våra artiklar om Lyxfällan här

/