Nya siffror från SCB avslöjar hur lönen skiljer sig mellan olika åldrar.
Nya siffror från SCB avslöjar hur lönen skiljer sig mellan olika åldrar. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Gorm Kallestad

Här är åldersgrupperna som tjänar mest och minst i Sverige

En ny undersökning från SCB visar hur medellönen ser ut i olika åldersgrupper, rapporterar Göteborgsposten. Skillnaderna beror på faktorer som ålder och könstillhörighet. Här är de viktigaste siffrorna att ha koll på.


Hur mycket lön vi får påverkas av ett flertal anledningar, visar nya siffror från SCB. Den senaste undersökningen visar att lönen skiljer sig mycket mellan olika åldersgrupper. Bland de viktigaste faktorerna är könstillhörighet och vilken åldersgrupp man tillhör. 

Så dyrt är det att ha en stuga i fjällen

Så skiljer sig lönerna mellan åldersgrupperna 

Undersökningen från SCB innehåller en uträkning på medellönen i de respektive åldersgrupperna. Medellönen räknas ut genom att addera samtliga månadslöner i en åldersgrupp och sedan dividera summan med antal personer inom den gruppen. 

Resultatet visar att personer i medelåldern har högst lön. De som är mellan 45-54 har nämligen en medellön på 42 700 kronor. Siffrorna visar däremot att den gruppen står inför en vändning efter att de fyllt 55 år, eftersom lönen istället går nedåt. Med åren minskar lönen och vid 65 är det många som har lägre lön igen. Då ligger medellönen istället på 39 400 i månaden, vilket är 3 300 kronor mindre än tidigare.

Christer Lundh, professor och seniorforskare vid Göteborgs universitet, menar att övergången inte är någonting nytt.

– Så har det nog alltid sett ut. I alla fall är det nog inget ovanligt mönster. Det är en övergång mot pensionen. Man brukar tjäna som bäst i femtioårsåldern och sedan minskar det. Man är på väg ut från arbetsmarknaden, säger Lundh till GP. 

Allra minst tjänar unga personer i ålderspannet 18-24. Medellönen ligger på 27 700 kronor. Det finns däremot anledning för de yngre att vara glada, eftersom deras lön ökar snabbt procentuellt. 

Att tänka på innan du tar ett blancolån

Experten: Diskriminering vanligt 

Lundh påpekar också att det finns en stor lönediskriminering mot kvinnor och äldre på den svenska arbetsmarknaden. I åldersgruppen 18-24 är skillnaden 1 500 kronor i månaden mellan könen. Män i åldersgruppen 45-54 tjänar i genomsnitt 15 procent mer än sina kvinnliga kollegor. Lönen ligger då på 45 800 kronor i jämförelse med 39 700 kronor. 

– Det är i första hand gifta kvinnor som diskrimineras. Det hänger samman med att om de är gifta kommer de förmodligen föda barn och spendera tid med dem. Vi har genom hela 1900-talet sett att ogifta kvinnor inte tjänar så hemskt mycket mindre än ogifta män, utan skillnaden är just mellan gifta kvinnor och gifta män, säger Lundh till GP. 

Han menar att fenomentet kallas för "giftemålspremien". Det innebär att män gynnas av att vara gifta och skaffa barn, medan samma sak påverkar kvinnans karriär negativt. 

Höjer skatten på lån: 4 miljarder dyrare 2025

Bygghandlarna det går sämst för – jätten blöder pengar

/