Efter 138 år går det populära bryggeriet i graven.
Efter 138 år går det populära bryggeriet i graven. - Foto: Tomas Oneborg/Pontus Lundahl / TT

Klassiska bryggeriet går i konkurs efter 138 år

Nu är sagan om den norrländska läsk- och öltillverkaren över. Efter mer än 100 år kommer "Sveriges godaste julmust" sluta säljas.


2016 gick Nyckelbryggerier ut med att Nyhetsmorgonprofilen Steffo Törnquist gick in som delägare i företaget, tillsammans med flera andra.

– Jag har i flera år hållit deras julmust som överlägset godast i Sverige, jag hittade den först på Operakällaren där jag årligen smaskar i mig julbord. Deras bärdrycker är också fantastiska, så jag har lagt namnet Nyckelbryggerier på minnet, sa han då i en intervju med Beertower och fortsatte: 

– Och när jag för ett tag sen sprang på Pelle Linkan, en av mina bästa kompisar från skoltiden i Linköping, som visade sig vara storägare i bryggeriet så blev jag sugen att leka lite med honom igen. 

Efter det hajpades det norrländska bryggeriet och nämndes som "En av fem svenska dryckesproducenter du bör känna till" i Nöjesguiden 2017.

Klassiska korvjätten i konkurs efter miljonförlust

Nyckelbryggerier i konkurs 

Men nu är det slut med julmust, öl och norrländsk läsk. Nyckelbrygerier som startade 1896 i Luleå, ansökte i fredags om konkurs, skriver Norrbottenskuriren. 

Företaget har visat röda siffror under flera år, och gick back 5,2 miljoner kronor år 2022.

– Det är kostnadsökningar. Framför allt har fraktkostnaderna gått upp fruktansvärt mycket och råvarukostnaderna har också gått upp, säger Per Lindquist Omberg, styrelseordförande i Nyckelbryggerier till tidningen och fortsätter: 

– Det finns stora drakar som kan hålla lägre priser. Man kan säga att pandemin gynnade inte de små bryggerierna och inflationen har ställt till det. Vi har haft ganska exklusiva varor, vår julmust kostar runt 50 kronor i butik och vi sålde väl vettigt av den i julas men det märks att folk tvingas välja.

Sveriges bästa julmust

Bryggeriet gick bra fram till slutet av 1980-talet, då en något skakig historia började. Företaget lads ner och startades upp igen två gånger under tidiga 2000-talet. 

2007 startade bryggeriet upp sin produktion i Älvsbyn, och Nyckelbryggeriet blev framförallt kända för sin julmust som utsågs till Sveriges bästa vid flera tillfällen. 

Sex anställda berörs av konkursen. 


Läs mer här:

Vitvarujätten slår igen efter miljonförlust

Teknikjätten stänger fem butiker – på en månad

Omtyckta butiken slår igen för gott: "Har gråtit lite"

/
/