Ekonomi BNP SCB Recession Lågkonjunktur
BNP faller, rapporterar SCB - Foto: Karin Wesslén / TT

Sämre än väntat: Svensk ekonomi sjunker nu igen

Överraskande dåliga siffror. Det presenterade SCB på torsdagen. Svensk BNP föll för tredje kvartalet i rad. Men efter fem kvartal av fallande konsumtion vände hushållens köp nu äntligen upp. "Minskande investeringar" ligger bakom nedgången, berättar Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna på SCB.


Sveriges ekonomi krymper.

Bruttonationalprodukten (BNP) sjönk med 0,1 procent i fjärde kvartalet 2023 jämfört med kvartalet före, och med 0,2 procent jämfört med samma period ett år tidigare.

MISSA INTE: Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

BNP faller, meddelar SCB

Detta enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är betydligt sämre än förhoppningarna. Snittprognosen bland analytiker låg på en tillväxt på 0,1 procent jämfört med månaden innan och oförändrad BNP jämfört med samma kvartal året innan. Det framgick även från BNP-indikatorn som släpptes den 29 januari.

Internationella varningen: Undvik Sveriges skakiga fastighetsmarknad

Stigande tjänsteimport drar ner ekonomin

Fallande bostadsproduktion förklarar delar av nedgången, enligt SCB. Men hushållen har kvicknat till en aning:

”BNP minskade för tredje kvartalet i rad. Nedgången förklaras till stor del av minskade investeringar i immateriella tillgångar och bostäder samt av en stigande tjänsteimport. Efter fem kvartal av minskningar så ökade däremot hushållens konsumtionsutgifter, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna på SCB i en kommentar.

Det rapporterar Dagens Industri.

Ekonomin sjönk oavbrutet 2023

Det kommer som tråkiga nyheter efter att det tredje kvartalet i fjol visade på gladare siffror än väntat. Analytikerna trodde att ekonomin skulle falla med 0,3 procent men krympte bara med 0,1 procent.

För helåret 2023 sjönk svensk BNP med 0,2 procent jämfört med 2022.

Även lagerinvesteringarna drog upp BNP-utvecklingen med 0,5 procentenheter och antalet arbetade timmar steg med 0,9 timmar.

Dock sjönk antalet arbetstimmar i näringslivet med 0,2 procent, meddelar SCB.

Läs mer om ekonomi:

Internationella varningen: Undvik Sveriges skakiga fastighetsmarknad

Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

Experten om rekord-återbäringen: Slarva inte bort pengarna

Svenska politikerns kryptojätte gör rekordförlust

/
BNP
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.