Apples Iphone har hård motvind på den krympande kinesiska mobilmarknaden. Arkivbild
Apples Iphone har hård motvind på den krympande kinesiska mobilmarknaden. Arkivbild - Foto: Ng Han Guan AP/TT

Stort bakslag för Iphone-försäljningen i Kina

Försäljningen av Apples Iphone-mobiler föll med 24 procent under årets första sex veckor jämfört motsvarande period i fjol, enligt analysföretaget Counterpoint Research. Därmed sjönk Iphone till plats fyra på den kinesiska marknaden när det gäller så kallade smarta mobiltelefoner.


De tre mest sålda smarta mobiltelefonerna på den kinesiska marknaden i början av 2024 var i tur och ordning tillverkade av Vivo, Huawei och Honor Device.

Huaweis marknadsandel växte från 9,4 till 16,5 procent, efter en lyckad lansering av modellen Mate 60 Pro. Honor Device var fram till 2020 en del av Huaweikoncernen.

Iphones marknadsandel sjönk från 19,0 till 15,7 procent under perioden.

Som helhet krympte Kinas marknad för smarta mobiltelefoner med 7 procent under perioden.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.