Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Arkivbild.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.


Fakta: Detta är Alecta

Alecta förvaltar kollektivavtalade tjänstepensioner för 2,8 miljoner tjänstemän.

Totalt förvaltat kapital uppgår till 1 240 miljarder kronor och gör pensionsjätten till Stockholmsbörsens tredje största ägare.

Bolaget styrs av Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken som delar på styrelseplatserna.

I söndags stod det klart. Alecta misslyckades ännu en gång att få en ny ordförande. Det var andra försöket sedan Ingrid Bonde i höstas hoppade av, i efterdyningarna av flera misslyckade mångmiljardinvesteringar, i några amerikanska nischbanker och fastighetsbolaget Heimstaden Bostad.

Först åkte dansken Lars Rohde, eftersom han hade ett parallellt styrelseuppdrag i Nordea på gång. Strax därefter dök förre Handelsbankschefen Carina Åkerström upp, och hon hann till och med tillträda någon vecka innan hon i söndags meddelade att hon hoppar av. Jäv angavs sedan Dagens industri plockat upp att hennes gamla arbetsgivare, som hon fortfarande får lön av, har stora låneaffärer med Heimstaden Bostad.

Hon har omprövat

Men inga nya uppgifter har tillkommit, allt detta var känt, enligt Jan-Olof Jacke som återigen går in som tillfällig ordförande för Alecta. Varför Åkerström uppenbarligen ändrat sig, förstår han inte.

— Som sagt har det inte kommit fram någon ny information utan hon har omprövat sin egen bedömning. Av någon anledning. Och jag kan inte riktigt greppa det, säger Jacke.

Till Dagens industri sade Carina Åkerström häromdagen att det kan ha gått för snabbt när jävsfrågorna kom upp på bordet.

Det är alltså inte valberedarnas fel, att de misslyckats två gånger, enligt Jacke. Valberedningens chef är Kenneth Bengtsson.

"Stort förtroende"

— Vi parter (Svenskt Näringsliv och facken) har gemensamt ett väldigt stort förtroende för Kenneth, säger Jacke.

Huruvida den amerikanska rekryteringsfirman Russell Reynolds som skött jakten på ny ordförande får fortsatt förtroende är för tidigt att säga.

— Vi har ännu inte givit ut något nytt uppdrag.

Allt som hänt är förstås "väldigt olyckligt", och Jan-Olof Jacke har förståelse för om de 2,8 miljonerna tjänstepensionsspararna undrar vad som händer.

Men trots jätteförlusterna i några investeringar under fjolåret, så är det ändå en mindre del som har förlorats, enligt Alecta.

— Det är ingen tvekan att över de senaste fem åren så är det ingen som har någon högre avkastning än vad Alecta har. Så att avkastningen har fortsatt att komma, det tycker jag är en viktig grundparameter, säger Jacke.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.