Curtis Priem ai-jätten Nvidia (till vänster) och SEB:s privatekonom Américo Fernández
Curtis Priem, medgrundare av ai-jätten Nvidia (till vänster) och SEB:s privatekonom Américo Fernández. - Foto: Hans Pennink /AP och SEB

AI-jätten kan köpa hela Sverige – innan dymmelonsdagen

Den svenska befolkningens förmögenhet är nu 27 201 miljarder kronor. Det betyder att AI-jätten Nvidias värde går om de svenska hushållen redan innan dymmelonsdagen om raketuppgången fortsätter. Och den infaller rekordtidigt i år. Nyheter24 har intervjuat SEB:s privatekonom Américo Fernandez:
– Helt otroligt.


Vad är dymmelonsdagen?

Förr inleddes påskfriden på dymmelonsdagen. Låg man kvar i sängen och drog sig kunde man bli kallad för dymmeloxen, askfisen, sjusovaren, långlaten, stumpen eller påsklåskan.

Onsdagen före påsk en vanlig vardag för de flesta. I de flesta kalendrar är inte dagen utmärkt på något särskilt vis.

Dymmelonsdagen är alltså onsdag före skärtorsdagen, långfredagen och påskafton och så vidare.

2023 inföll den den 5 april.

I år infaller dymmelonsdagen redan den 27 mars.

Källa: Ifos

På tisdagen har Nvidias uppgång bromsat något – och backat med en procent. Men raketuppgången är ändå ett faktum i år – alla vill hoppa på AI-tåget. Nvidias värde går snart om hela Sveriges samlade förmögenhet.

– Om alla stjärnorna på aktiehimlen ligger rätt och utvecklingen håller i sig, vilket skulle vara helt otroligt, då handlar det om veckor innan Nvidia går om svenska hushållens förmögenhet, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández för Nyheter24.

MISSA INTE: Elon Musk inte längre världens rikaste – brädad av Bezos

Det svenska sparandet ökar

Under 2023 ökade det svenska sparandet med 500 miljarder kronor. Det är imponerande med tanke på den ekonomiska knipa som många utsatts för. Inflationen har pressat hushållen från det ena hållet, och de stigande räntorna på inte minst de svenska bolånen har pressat från den andra.

Totalt ökade förmögenheterna med 667 miljarder kronor under året, berättar SEB:s privatekonom.

Totalt ökade därmed det svenska förmögenheten med 3,1 procent. Svenskarna kan tacka uppgången på börsen, som bidrog till 7,6 procent av ökningen.

Sju teknikjättar

Inte minst bidrar uppgången på de amerikanska börserna. Av det amerikanska storbolagsindex S&P 500 utgör sju stora teknikbolag lejonparten av den ekonomiska tillväxten.

Ett bolag som seglat upp på listan är Nvidia, ett bolag som tillverkar halvledare som är centrala för kretskorten som behövs för ai-teknologi.

Är det klokt att investera i Nvidia nu?

– Snarare än att rekommendera eller avråda så skulle jag tipsa om att förstå det du investerar i och sprid dina risker. Det förstnämnda kommer få dig att vara mer långsiktig i dina investeringar medan det sistnämnda handlar om att ha en långsiktigt hållbar portfölj, säger Américo Fernández.

Nvidia uppfanns av Priem och Huang på varsin laptop i ett cafebås.

Svenskarnas sparande

Och även om 7,6 procent är en bra börsuppgång av de svenska hushållen så sväller Nvidia i en sådan takt att man snart kan anta att bolaget är mer värt än hela den svenska förmögenheten tillsammans.

60 000 kunder hos Nordnet och Avanza har också pengar hos Nvidia, vilket gör att man både bidrar till uppgången men också blir rikare så länge Nvidia växer.

Även de svenska pensionsspararna har pengar i AI-jätten. Det har Nyheter24 skrivit om tidigare.

Sjunde AP-fonden investerade i Nvidia i rättan tid

– Svenskarna är ett fondsparande folk vilket innebär att många har ett sparande på börsen, en helt sund strategi. Dessutom fyllde många på sitt buffertsparande under pandemin vilket har varit räddningen för många under den här lågkonjunkturen. Hushållen får därför mer än godkänt för sitt sparbeteende, säger Américo Fernández.

Nvidia: 256 procent på ett år

På ett år har Nvidias aktievärde stigit med 256 procent.

Även om bolaget bara är värt 22 880 miljarder kronor i dagsläget, är det bara 4 320 miljarder kronor kvar tills dess att bolaget är mer värt än hela Sveriges samlade förmögenhet.

Nvidia är världens tredje högst värderade bolag efter datorjättarna Apple och Microsoft.

Affärsvärlden vänder på steken

Men man kan såklart vända på det, som Affärsvärlden skrivit i en analys:

– Förutsatt att Nvidia inte fortsätter rusa allt för mycket, eller att svenskarna slösar bort pengarna, så skulle alltså Sveriges befolkning kunna köpa Nvidia och ändå ha cirka 4 320 miljarder kvar i växelpengar.

Men då får svenskarna slå till snabbt.

Påsken kommer tidigt

Innan dymmelonsdagen, för att vara exakt. Och den är redan den 27:e mars i år, eftersom påsken kommer så tidigt i år.

För om Nvidias tillväxttakt fortsätter i den här hastigheten så är det den 26 mars som Nvidias totala börsvärde kommer gå om Sveriges förmögenhet.

Nvidias grundare Jensen Huang på väg till en presskonferens. Foto: Vincent Thian/AP

Är AI en bubbla?

Man ska dock vara försiktig med att tro att Nvidia kommer fortsätta öka i den hastigheten. På tisdagen föll aktien med en hel procent.

– Om det är en bubbla eller ej får tiden avgöra. Däremot ingår AI inom kategorin megatrender vilket innebär att det med största sannolikhet är här för att stanna, säger Américo Fernández.

Läs mer om AI och ekonomi:

Elon Musk inte längre världens rikaste – brädad av Bezos

Borde du virusskydda ditt barns gamla smartphone?

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

Varning: Fräcka inkasso-bedragarnas våg av bluff-sms: "Nedringda"

Svag svensk krona bakom rekord i bitcoin

/
/
/
AI