Sparekonomen Frida Bratt ger sina bästa tips hur fler kvinnor kommer igång med sparandet.
Sparekonomen Frida Bratt ger sina bästa tips hur fler kvinnor kommer igång med sparandet. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Kvinna? Så kommer du igång med sparandet

En ny undersökning slår fast att allt färre kvinnor har ett eget sparande. I en intervju med Nyheter24 redogör sparekonomen Frida Bratt flera tips på hur du kommer igång med sparandet.


Att lägga undan pengar i någon form av sparande är vanligt att många gör varje månad när lönen dimper ner på kontot. 

Dock visar en ny undersökning att allt färre kvinnor har ett eget sparande som räcker för att förändra den egna livssituationen. Och samtidigt ökar motsvarande siffra hos männen.

Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född

Färre kvinnor sparar pengar

I undersökningen som Nordnet Bank genomfört har man frågat 1 002 personer om det det privata sparandet. Och det visar sig att mer än varannan kvinna upplever att hon inte har ett eget sparande, närmare bestämt hela 53 procent av de tillfrågade kvinnorna.

I ett pressmeddelande redogör sparekonomen Frida Bratt att det är anmärkningsvärt att trenden endast verkar spegla kvinnors sparande.

– Det är tuffa privatekonomiska tider och många behöver prioritera bort sparandet. Det anmärkningsvärda är att vi i år endast ser denna trend för kvinnor. Bland männen ökar andelen som har ett stort eget sparande. En tolkning är att det framför allt är kvinnor sparande som ryker när tiderna blir tuffare, säger hon.

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Pressbild Nordnet Bank

Skuldsatt? Så tar du dig ur din ekonomiska knipa

Så kommer du igång med sparandet

De som har utmaningar med att komma igång med sparandet behöver vara medvetna om att ett sparande är bättre än inget alls. 

I en intervju med Nyheter24 delar Frida Bratt flera konkreta tips på hur du ska tänka om du vill komma igång, även om du inte är någon fena på aktier eller fonder.

– Det bästa sparandet är det som blir av. Lite är bättre än inget alls, även små summor kan växa till stora belopp över tid. Börja med någon hundralapp och öka på allt eftersom du har möjlighet. Kom också ihåg att inte ta för låg risk. 

Hon menar att du som ger dig in på börsen inte behöver ha något stort kunnande eller vara någon fena på aktier och fonder. Det finns alternativ för ett effektivt sparande, menar hon.

– Om pengarna ska få möjlighet att växa över tid måste de sättas i arbete på börsen via exempelvis aktier eller fonder. Du behöver inte vara någon börshaj för att göra detta, några indexfonder, till exempel en globalfond, tillväxtmarknadsfond och Sverigefond som följer index och kostar mindre än 0,4 procent, ger ett effektivt sparande, säger Frida Bratt till Nyheter24 och tillägger:

– Är du ointresserad kan du helt enkelt starta ett automatiskt månadssparande som löper på och som du kan ”glömma bort” med gott samvete.

Pensionär? Så mycket bör du ha på sparkontot enligt experten

Frida Bratt menar att även om du är ointresserad av att ge dig in på börsen så finns det alternativ för att underlätta sparandet. Foto: Henrik Montgomery/TT


/
/