Youtube Michelle Kadir influencers tech teknikbranschen
Michelle Kadir, Youtubes toppchef i Sverige (till höger). - Foto: Pexels / Oscar Olsson, Google

Ville hoppa av KTH – nu är hon Youtubes toppchef

Michelle Kadir ville hoppa av datautbildningen på KTH första terminen. Hon stod på sig och insåg att hon kunde kombinera sina intressen för musik och teknik. I dag är hon Sverigechef för YouTube. Nyheter24 har intervjuat Michelle om att vara teknikintresserad i Sollentuna runt millenieskiftet.


Vem är Michelle Kadir?

Michelle Kadir, 41 år.

Familj: Maken Simon och barnen Havana och Julian.

Utbildning: Civilingenjörsexamen i ­datateknik på KTH, klass D00 – det vill säga Datateknikklassen som började studera höstterminen år 2000.

CV: Universal Music 2005–2008, Spotify 2009–2015, vice vd på Sony Music 2015–2021. Sverigechef för Youtube sedan två år.

Priser: Veckans affärers toppnamn Sveriges 101 supertalanger 2017. Trea på listan Framtidens kvinnliga ledare 2016, Ledarna. En av ”Nordens 50 mest inspirerande kvinnor inom tech” av Di Digital 2016.

Källa: LinkedIn, Dagens Industri

Musiken var Michelle Kadirs första kärlek. Uppvuxen i Stockholmsförorten Helenelund med en familj som flytt från det krigshärjade Kurdistan blev musiken en tillflyktsort under uppväxten.

MISSA INTE: Anna Wikland ville bli veterinär – nu är hon toppchef på Google

Teknikintresserad runt millenieskiftet

Michelle träffar Nyheter24 på internationella kvinnodagen, 8 mars, och berättar om sin uppväxt och vad som lett henne till att bli Sverigechef på YouTube

Föräldrarna köpte en dator som de ställde i vardagsrummet. Skärmen var stor, tjock och tung. För att komma ut på internet sprakade modemet högt och ingen kunde använda telefonen samtidigt. På 90-talet gick internetuppkopplingen via telefonjacket i väggen.

Fifflarnas fiende: Jens Nylander jagar försvunna miljarder– med AI

Spelade Quake – och världen öppnade sig

På den kunde hon spela dataspel som Doom och Quake. Via internetlinan hon kände hur världen öppnade sig.

– Jag fick kontakt med människor som jag hade mycket gemensamt med, från hela världen. Jag kunde ladda ner låtar på Napster. Det gick inte att googla då men på forum kunde man läsa vilka låtar som var populära på radiostationerna i USA exempelvis.

Det var fantastiskt för Michelle Kadir att hitta andra människor runt jorden som hon kunde bli vän med, och chatta med på dåvarande mötesplatser som Lunarstorm och mIrc.

– Det var otroligt befriande att umgås med människor baserat på vem man är istället för vart på jorden man råkade bo, säger Michelle Kadir.

Olaglig musik

Sedan fick man vänta en timme eller två på att låtarna laddades ner.

Napster var ett olagligt fildelningsprogram för piratkopierad musik – en sorts förlaga till Piratebay och torrentsidorna som skulle tvinga den mäktiga musikbranschen på knä.

Och bana väg för Spotify.

Michelle Kadir räknade med tråkigt kontorsjobb

Och det skulle visa sig att Michelle Kadir skulle hamna mitt i it-stormen. Hon gick ut naturprogrammet på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna år 2000, och kom in på KTH:s datateknikutbildning för civilingenjörer till höstterminen samma år.

– Jag hade det på känn att det skulle öppna dörrar för mig. It-branschen hade dippat men jag tänkte att jag om jag går på KTH kan jag säkert få ett tråkigt men stabilt jobb någonstans, säger hon.

Men det blev inget tråkigt kontorsjobb.

Mansdominerat

Först var hon inte ens säker på att hon hade valt rätt.

– Jag hade inte kodat innan, men det var många av mina klasskamrater som hade gjort. Dessutom var det väldigt mansdominerat. Av 160 studenter var vi bara 10 kvinnor. Och hälften hoppade av första året, säger hon.

Nu för tiden är det lite bättre. Ungefär en av tre studenter på KTH:s datateknikprogram är kvinnor.

Speciell studentkultur – klickade inte

– Det var också mycket spex, "gask" och studentoveraller. Jag kände mig ensam som kvinna och ensam med invandrarbakgrund. Det klickade inte med mig, så jag ville hoppa av, säger hon.

Men hennes föräldrar stöttade henne och övertygade henne att gå klart utbildningen.

– Mamma och pappa fick rätt, säger hon.

Inte längre smartast

Men det var en uppförsbacke. Första året var det många som hade mycket mer erfarenhet av kodning. 

– Professorn gav oss i uppgift att skriva ett spel. Vissa kursare var klara på en timme medan jag behövde lära mig från grunden det nya kodspråket, säger hon. 

Det var en stor omställning att från att ha varit en av de bästa i sin klass i gymnasiet – till att vara den som inte fattar med en gång.

Men hon stod på sig med stöd hemifrån. Hon lärde sig hur man tentapluggar och skriver koder. Hon fortsatte utbildningen med affärsutveckling och träffade näringslivstoppar på Handelshögskolan.

Kombinera musik och teknik

Examensarbetet handlade om hur man kunde göra digital musik lönsam för Sony Music.

– Jag älskade musik, men tänkte att det bara vara ett fritidsintresse. På Handelshögskolan insåg jag att jag kunde jobba med det genom att kombinera musik och teknik.

Sony var oroliga för att cd-försäljningen var utdöende. Alla ville ha musiken på mp3 – men det gick inte att tjäna pengar på.

Sony, Universal, Spotify...

Michelle Kadir som själv hade jobbat på cd-affär men lyssnade på nedladdad musik förstod problemet.

Efter examen 2004 fick hon jobb på Universal, sedan Spotify och till slut kom hon tillbaka på Sony.

Supertalang

Det var på Sony som det gick upp för affärsjättarna att Michelle Kadir var en supertalang.

Framtidens kvinnliga ledare 2016, Årets Supertalang 2017 och en av "Nordens 50 mest inspirerande kvinnor inom tech”. Priserna avlöste varandra. Och 2018 hörde Google och Youtube av sig.

– Det blev inget jobbyte då. Jag visste att jag ville dit men jag var inte övertygad om rollen de erbjöd. Så jag passade.

Toppchef på Youtube

Men i november 2021 hörde de av sig igen. De undrade då om hon kunde bli Sverigechef för Youtube. Hon kunde inte tacka nej den här gången.

Nu har hon ansvar för en av Sveriges viktigaste mediekanaler. Och det växer även internationellt.

Youtube shorts och nätmobbing

Jordklotet har bara 10 miljarder invånare, men ändå tittar man på 70 miljarder youtube-shortsklipp om dagen.

Youtube och internet fortsätter att föra människor samman i världen. Men det sprids också problematiskt material.

– Där har vi verkligen hjälp av AI och maskininlärning. Våra algoritmer ser till att det som är trovärdiga källor lyfts, medan det som är problematiskt begränsas. Och brottsligt material plockas bort snabbt, säger Michelle Kadir.

Michelle Kadir om familjelivet och skärmtiden

Michelle Kadir är mamma till två barn som är sju och tre år. 

Tittar de på Youtube?

– Javisst.

Begränsar ni deras skärmtid?

– De får kolla lite på morgonen och lite på kvällen. Det är värdefullt och kul att få spela eller titta på videos. Men det ska inte vara istället för att exempelvis äta en trevlig middag tillsammans, dansa eller gå på fotbollsträningen, avslutar Michelle Kadir. 

Läs mer om tech och ekonomi:

Anna Wikland ville bli veterinär – nu är hon toppchef på Google

Klarna tar inspiration från Google

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Facebook slutar med nyheter

/
/
/