Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programledare för Lyxfällan.
Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk. - Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Programledarnas stora utmaning i nya Lyxfällan: “Knepigare”

Långköraren Lyxfällan har sänts i 34 säsonger, och programledarna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg har hjälpt otaliga deltagare. Men det är inte alltid helt lätt.


Sedan 2006 har Lyxfällan sänts på TV3, och har från start väckt stort engagemang bland svenska folket. 

I programmet får personer med ekonomiska problem hjälp att komma på banan igen. Med hjälp av programledarna sätts en helt ny budget upp, prylar säljs av och lån förhandlas och slås ihop. I slutet av veckan är målet att deltagarnas ekonomi ska se betydligt bättre ut, och att de inte längre ska gå back flera tusen varje månad. 

Förändringen i nya Lyxfällan – stora skillnaden: “Det märks”

Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programledare för Lyxfällan

Lyxfällan har haft ett flertal olika programledare, men just nu är det ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk som axlar rollen. Och de folkkära programledarna har genom åren hjälpt otaliga deltagare att börja om på ny kula. 

Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programledare för Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

Säsong 34 av Lyxfällan – alla deltagare

Under vintern 2024 hade den 34:e säsongen av Lyxfällan premiär, och hittills har tittarna fått följa dessa deltagare: 

Andreas, 41, lånar pengar av mamma – nu ryter hon ifrån i Lyxfällan

Mamman Rubina har shoppat för 235 000 kronor – köper blöjor på kredit

Kim har skulder på 240 000 – tvingas sälja sin dammsugare: “Tar emot”

Paret har shoppat för 200 000 på ett år – köper utemat varannan dag

Kelly köper leksaker på kredit – går back 42 900 kronor varje månad

Simon har haft 50 bilar – har skulder på 4 miljoner: "Lyxlirare"

Magdalena Kowalczyk: "Det blir ännu knepigare att..."

De senaste åren har, för många, varit tuffare ekonomiskt än på länge. Skenande matpriser, stigande räntor och dyra räkningar har gjort att fler än någonsin måste hålla hårdare i sina slantar. Magdalena Kowalczyk förklarar att Lyxfällans arbetssätt är detsamma, trots omvärldsläget. Men det finns vissa aspekter som gör situationen mer utmanande. 

— Våra arbetssätt och budskapet är ju omvärldsoberoende. Kunskapen, förståelsen och ett ansvarstagande över sina egna beslut – det är konstant, säger Magdalena Kowalczyk och fortsätter: 

– Sen så har omvärlden ändrats så grundkostnader, som mat på bordet och tak över huvudet, är dyrare. Det gör att det blir ännu knepigare att få budgetar att gå ihop. De budgetar vi lämnar efter oss, givet inkomsten, är ännu stramare. Problemet måste lösas på samma sätt. Ett eget ansvarstagande hos våra deltagare, en vilja att lösa sina problem och att förändra sitt sätt. Vår hjälp och vår förhandling är samma.

Regina blev svindlad på en miljon kronor – det hände efter Lyxfällan

I programmet sätter Magnus och Magdalena upp en ny budget till deltagarna. Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg om utmaningen i Lyxfällan: "Det viktigaste är..."

Vilken var då den största utmaningen som programledare, under den här säsongen av Lyxfällan? Det har Magnus Hedberg berättat för Nyheter24

– Någonstans så tycker jag att det viktigaste för mig personligen är att inte hamna i något slags “auto mode”, att man går in och gör det bara av rutin. Det är klart att det finns en massa rutiner efter så många säsonger, men det är extremt viktigt att koppla bort det, säger Hedberg och tillägger: 

– När man väl är på plats hos deltagaren ska det vara 110 procents närvaro i just den personens situation och liv och orsaken till att den har hamnat i de här problemen. Det tycker jag är viktigt. Att man faktiskt verkligen engagerar sig och sätter sig in i hur det kommer sig att den här personen sitter där den sitter.

Paret i Lyxfällan har shoppat för 2,5 miljoner kronor: “Slår alla rekord”