Har du fått ett konstigt sms från Ica?
Har du fått ett konstigt sms från Ica? - Foto: Gorm Kallestad/Fredrik Sandberg/TT

Icas skarpa varning till kunderna: "Vi skulle aldrig"

Ica går ut och varnar för bluff-sms som skickas ut till kunderna. Det här ska du göra om du drabbats.


SÅ SKA DU GÖRA OM DU FÅR ETT INKASSO-SMS ELLER MEJL:

1. Kontrollera inkassobolagets officiella kontaktuppgifter. I stället för att ringa det angivna numret, bör du besöka inkassobolagets officiella hemsida och kontrollera bolagets kontaktinformation där. Dubbelkolla att det nummer som anges i meddelandet stämmer överens med det officiella numret innan du ringer upp.

2. Swisha inte pengar utan att kontrollera mottagaren. Bedragarna kan be att du swishar in pengar för att lösa den påstådda skulden. Gör inte det innan du har verifierat att det verkligen rör sig om ett korrekt inkassokrav och att pengarna faktiskt överförs till inkassobolaget.

3. Använd inkassobolagets onlinetjänster. De flesta inkassobolag har ”mina sidor” där du kan logga in och hantera dina ärenden. 

4. Ladda inte ner några appar till din telefon. Inkassobolagen använder inte sådana för att kommunicera med dig.

KällaSvensk inkassoSvårlurad

Det florerar just nu mängder av bluff-sms och mejl från olika företag och myndigheter, där bedragare försöker lura till sig pengar. 

Försäkringskassan, Biltema och Skatteverket har alla använts i syfte att lura folk den senaste tiden. 

Har du fått detta sms? Nu varnar Skatteverket för bluffen

Ica-banken: "Klicka inte"

Nu har även Ica-banken drabbats, och går därför ut med en varning till kunderna:

"Just nu förekommer det bluff-sms som ser ut att komma från Ica Banken och som anger att man har fått en lån beviljat. Klicka inte på några länkar eller ring telefonnummer i sms:et. Radera meddelandet." 

Butikschefen: Det snor många kunder framför ögonen på Ica-personalen

Skärmavbild: Ica-banken

Oklart hur många som drabbats

Pia Widell Cordén, kommunikationschef på ICA Banken, vet inte hur många som drabbats av den senaste tidens bluff-sms, eftersom inte alla drabbade hör av sig. 

Men hon uppmanar alla som får ett misstänkt sms eller mejl att höra av sig så fort som möjligt.

– Något som är bra att veta är att vi aldrig skulle kontakta en kund via e-post, sms eller telefon och be om någon känslig information, såvida kunden inte först initierat kontakten med oss, säger hon till Nyheter24.

Butikschefen: Det snor många kunder framför ögonen på Ica-personalen

Så skyddar du dig mot bedragare

Här är Pia Widell Cordéns tips på hur du skyddar dig mot bedragare. 

  • Lämna aldrig ut koder, kortkoder, kortnummer eller lösenord. Dessa är personliga och får inte lämnas till någon annan.
  • Förvara aldrig din kortkod i anslutning till ditt kort eller dosa så någon annan kan se den. 
  • Tänk på att inte lämna ifrån dig ditt bankkort i miljöer där du inte har uppsikt över kortet.
  • Använd aldrig säkerhetsdosa eller Mobilt BankID på uppdrag av någon för dig okänd person. Särskilt om inte du initierat kontakten.
  • Om någon du inte känner igen ringer och du blir osäker, be att få ringa tillbaka till personen. Ta själv reda på numret för att säkerställa att de ringer från banken eller myndigheten. Ring inte upp ett nummer som uppringaren anger.
  • Var kritisk, om något låter för bra för att vara sant så är det oftast så. Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar.
  • Betala inte i förskott på exempelvis annonser via olika marknadsplatser. Ofta erbjuder en handelsplats säkra betallösningar.

Försäkringsbolagets skarpa varning till kunderna: ”Bluff”

Ica
/