H&M Konkurs Konkursvåg Teknikmagasinet
Karl-Johan Persson, styrelseordförande i H&M. Bolagets gröna satsning Renewcell gick i konkurs tidigare i år. Även Teknikmagasinet har gått i konkurs. - Foto: Samuel Steén/TT

Värsta konkursvågen sedan 1994: "Stormens öga"

Vi är mitt i stormens öga. Februari var den värsta konkursmånaden av sitt slag sedan 1994. Samtidigt väntas arbetslösheten stiga. Dessutom befaras räntesänkningarna att dröja, vilket förvärrar läget för de redan ansträngda bolagen.
– Men det finns en ljusglimt, säger experten Henrik Jacobsson.


Konkurser län för län 2024

Antal konkurser per län hittills i år:

Stockholm 815 (111 procents ökning på ett år)

Uppsala 78 (+77 procent)

Jönköping 61 (+126 procent)

Gävleborg 59 (+119 procent)

Södermanland 48 (+118 procent)

Skåne 221 (+28 procent)

Västra Götaland 215 (+14 procent)

Örebro 55 (+15 procent)

Östergötland 48 (-13 procent)

Halland 44 (+52 procent)

Dalarna 44 (+47 procent)

Värmland 37 (+32 procent)

Kronoberg 27 (+29 procent)

Västernorrland 23 (-15 procent)

Norrbotten 21 (+5 procent)

Blekinge 19 (+46 procent)

Gotland* 5 (-)

*Gotland hade inga konkurser alls under samma period i fjol.

Källa: Creditsafe

Bolaget sålde renoveringstjänster för 112 miljoner på bara ett år. Men det räckte inte.

2 februari förklarades renoveringsbolaget i konkurs.

Dyra lån och en fallande marknad gjorde Stockholmsbaserade Huvudgatan Entreprenad till konkursvågens dyraste offer hittills i år.

Bolaget var belånat över 97 procent – pengar som bankerna som till största delen aldrig kommer att få se röken av, troligen. Samma sak gäller för de över 2 000 andra bolag som gått i konkurs hittills under 2024.

Experten: Ekonomiska krisen inte över

Uppsägningar, konkurser och fortsatt hög inflation. Det är 2024 i ett nötskal.

I februari gick 908 bolag i konkurs. Så många bolag har inte gått i konkurs i februari på tre årtionden. Det berättar Creditsafes vd Henrik Jacobsson för Nyheter24.

– Ingen bransch kommer undan, det är tufft överallt. Men byggbranschen har drabbats särskilt hårt, sade Henrik Jacobsson.

90-talets konkursvåg tillbaka?

Under den ekonomiska krisen 1994 rusade inflationen, vilket fick Riksbanken att höja styrräntan (då kallad reporäntan) och tvingade den överhettade svenska ekonomin på knä.

Men Sverige har förändrats på 30 år och svenskarna är högre belånade än någonsin tidigare. Det gör att styrräntan på 4 procent slår hårdare än den betydligt högre räntan på 90-talet. 

Även företagen är högre belånade, vilket drabbat fastighetsbolag som Oscar Properties och Kvalitena.

– När ett belånat företag går i konkurs leder det till kreditförluster som innebär en ond spiral som kan drabba jättemånga företag i näringskedjan, säger Henrik Jacobsson till Nyheter24.

Inte bara fastigheter

Men det är inte bara fastigheterna som går dåligt.

– Ingen bransch kommer undan, det är tufft överallt. Men byggbranschen har drabbats särskilt hårt, sade Henrik Jacobsson. 

Även Tidningen Näringslivet rapporterade om konkursvågen nyligen. Staten blir även av med många av de miljoner som man tidigare lånat ut till bolagen i form av exempelvis pandemistöd.

Mer än tio procent av företagen som går i konkurs har anstånd kvar att betala till Skatteverket, rapporterade tidningen.

Även restauranger i konkursvågen

Konkurserna har drabbat exempelvis hamburgerkedjorna, vilket Nyheter24 skrivit tidigare.

Kris för Babas, Brödernas och Burger King

– Vi är mitt i stormens öga, den värsta tiden är nu, säger Henrik Jacobsson.

Storstadsregionerna är värst drabbade av konkursvågen. Det är de delar av Sverige som har flest företag som också drabbas av flest konkurser och varsel. Det är inte ovanligt.

Inte som 90-talet trots allt

Och det finns en ljusning.

– Det finns en viktig olikhet mellan krisen 1994 och i år. Antalet aktiebolag i Sverige är betydligt fler nu. Det gör att medan företagen som gick i konkurs för 30 år sedan var 6 procent av Sveriges alla aktiebolag. Men i fjol var det bara 1,1 procent, säger Henrik Jacobsson.

Drömmar i kras

Det gör att även om konkurserna är många och drabbar många svenskar som blir av med jobben, så hotar de inte svensk ekonomi på samma sätt som under 90-talet.

– De som lånat ut pengar till dessa företag kan vara lugnare nu än då. Men det mildrar inte krisen för de vars drömmar går i kras i och med en konkurs, säger Henrik Jacobsson.

Sveriges arbetslöshet stiger från 8,0 till 8,5 procent i år, vilket innebär 40 000 fler arbetslösa till årsskiftet 2024-2025, enligt Regeringen.

Ond spiral

I tider av ekonomisk osäkerhet kan mycket hända. Om ett bolag går i konkurs kan de ställa in betalningar av ett lån som ett kreditbolag eller en bank hade räknat med.

Och det kan innebära att bolag som levererat tjänster till det konkursade företaget också måste ställa om, säga upp personal – eller tvingas i konkurs även dem.

– Det är en ond spiral. Mitt bästa tips till företagare i dag är att diversifiera kundportföljen. Var inte beroende av bara en eller ett par andra beställare, avslutar Henrik Jacobsson.

Läs mer om konkurser och ekonomi:

IMF varnar för investeringar i Sverige

Blodrött för Babas, Brödernas och Burger King

Kvalitenas konkurs: Slumpar bort anrik adress för några miljoner

/
/
HM
/