Finland börsen Stockholm
Finska börsen faller tungt. Så har det varit i flera år. - Foto: Pexels

Därför går Finlands börs sämst i Norden

Stockholmsbörsen och Oslobörsen ligger i lä om man jämför med det danska indexet, som just nu rider på bland annat en våg av läkemedelsjättarnas framgångar. Men även om den svenska uppgången är svag så finns det en börs i Norden som tappat mark i år när nästan alla andra västerländska index visat gröna siffror.


De flesta börser i Västeuropa och Nordamerika visar väldigt fina siffror under 2024. Marknaderna räknar med sänkta räntor och företagen står i startgroparna redo för att rusa ut på planen.

Europas 50 bästa företag, som mäts i indexet Eurostoxx, har stigit med 10 procent i år. USA:s storbolagsindex S&P 500 har ökat med över 7 procent, och Nikkei 225 i Japan har rusat med över 15 procent.

Svarta fåret i öst

Även Stockholmsbörsen har gått fint i år, om än på blygsammare 5,17 procent efter en nedgång på måndagen och en trög tisdag.

Men det finns en plats som sticker ut. Helsingforsbörsen går inte alls som andra. Minus 6,46 procent har börsen fallit sedan årsskiftet.

Fallande i tre år

Det är en dyster historia som tyvärr började tidigare än så. Sedan toppnoteringen i september 2021 har Helsingfors breda index OMX Helsinki fallit med 21 procent.

Och medan andra börser i Europa och världen återhämtat sig från den globala ekonomiska storm som Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina innebar i februari 2024, har den ekonomiska återväxten på Helsingforsbörsen uteblivit.

Nu kämpar indexet i öst på i politisk motvind, där de finska fackliga organisationerna har utropat flera strejker mot den högerledda regeringens reformer av arbetsrätten i landet.

Nordiska kollegor

Oslobörsen har backat 0,29 procent i år på OSEBX-index, men har stigit 12,77 procent på 12 månader.

Köpenhamnsbörsen har stigit med 15,43 procent i år, och 32,70 procent på 12 månader.

Stockholmsbörsens breda index har gått något bättre än storbolagsindex, 5,17 procent i år och 19,13 procent i årstakt.

Läs mer om ekonomi i Norden:

Ny miljardnota för elkunder när elnätet fördubblas till 2045

Pensionärer förlorade halv miljard på jättens vågspel

9 av 19 toppchefer lurade med jobbmejlet från "Elin på Ekonomi"

Värsta konkursvågen sedan 1994: "Stormens öga"

/
/
/