Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M vid pressträff om regeringens förslag till inriktning för energipolitiken.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M vid pressträff om regeringens förslag till inriktning för energipolitiken. - Foto: Jessica Gow/TT

Ny miljardnota för elkunder när elnätet fördubblas till 2045

Det kommer kosta 1 000 miljarder att bygga ut elnätet till år 2045, enligt elbolagen. Sverige ska då producera dubbelt så mycket el som i dag. Men Ebba Busch (KD) svarar inte på vem som ska betala notan i dagens presskonferens. Industrin menar att den kommer betalas med höjda elräkningar för hushåll och företag.


Regeringen presenterar i dag en proposition som pekar ut inriktningen för den framtida energipolitiken.

Sverige behöver ett robust elsystem med konkurrenskraftiga elpriser nu och i framtiden, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regeringens "springnota"

Klart är att elbehovet i Sverige väntas öka kraftigt. För att klara klimatmålen och den gröna omställningen behöver både industrin och transportsystem elektrifieras.

Men vem som ska betala vill inte Ebba Busch gå in på.

1 000 miljarder kronor rakt i elräkningen

Enligt energibolagen kommer utbyggnaden av elnätet kosta 1 000 miljarder kronor. Pengar som kommer behöva plockas från elkundernas elräkningar de kommande åren, om Ellevios samhällschef Henrik Bergström har rätt.

— Då kommer vi tappa acceptansen. Vem kommer vilja ha det här om allting dumpas på befintliga kunder med samma skatter? sade Henrik Bergström på måndagen.

Elbolagen varnar: Kunder kan få betala regeringens miljardnota om elnätet byggs ut

Fördubblad elproduktion och konsumtion

Ett av de övergripande målen i planen är att Sverige ska ha en elproduktion med tillhörande elnät på plats 2045 som ska kunna leverera ungefär dubbelt så mycket el – 300 TWh (terawattimmar) – som i dag.

Regeringen föreslår också regionala kontrollstationer med femårsintervall med start 2030. Förslaget är ett resultat av inspel från energibranschen och oppositionen, enligt Busch. Men kontrollstationerna motsvarar inte de siffersatta etappmål som oppositionen efterfrågar.

Utbyggd kärnkraft

För att klara energibehovet måste alla fossilfria kraftslag byggas ut, men på lite längre sikt vill regeringen satsa stort på kärnkraft.

Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) krävs en kraftfull utbyggnad av kärnkraft motsvarande tio nya storskaliga reaktorer.

En total effekt på minst 2 500 MWh ska kunna finnas på plats senast år 2035, enligt regeringen.

Kunderna betalar?

Elnätsföretagen varnar för att miljardnotan för att bygga ut elnät och produktion kommer att läggas på elkunderna.

— Vi kommer att behöva hjälpas åt, säger Ebba Busch.

Hon pekar i stället på att den förra regeringens politik var dyr. Med Buschs beskrivning bestod den av att satsa på väderberoende kraftproduktion som kompenserades med en massiv utbyggnad av elnäten.

— Det där lägger vi om nu och säger att väderberoende kraftproduktion är välkommen, men basen behöver vara baskraft som vatten- och kärnkraft, säger Busch.

Läs mer om ekonomi:

Elbolagen varnar: Kunder kan få betala regeringens miljardnota om elnätet byggs ut

Tusentals stockholmare strömlösa

Experten: Nu kan tyska fabriker göra din elräkning billigare

Ekonomen: Majoriteten av elräkningen är nu skatt – "Befängt"

TT
/
/
/