K-Rauta försvinner i Sverige.
K-Rauta försvinner i Sverige. - Foto: Pressbild/Kesko Sverige

Då stänger alla K-Rauta i Sverige

På fredagen stängde K-Rauta i Malmö, Umeå och Kungens kurva i Stockholm. Men det är bara början – snart stänger eller gör byggkedjan om alla sina butiker.


Det var i augusti som beskedet kom om att byggkedjan K-Rauta ska försvinna helt från den svenska marknaden. Totalt är det 16 byggvaruhus som slår igen eller görs om. 

Bakom beslutet ligger ägaren, den finska detalj- och partihandelskedjan Kesko, som istället vill satsa på sitt andra byggvaruhus K-bygg.

Byggvaruhuset K-Rauta försvinner från Sverige

Kan bli K-byggbutiker

Nio av de 16 av de nedlagda svenska K-Rauta-butikerna kommer omvandlas till K-byggbutiker. 

– Vi konverterar om till K-Bygg-anläggningar för att kunna fokusera på proffsbyggarna och serva byggmarknaden i större utsträckning, säger Marika Tornberg, kommunikationsansvarig på Kesko Sverige, till Nyheter24. 

Marika Tornberg, kommunikationsansvarig Kesko Sverige. Foto: Kesko

Medan andra läggs ner helt. 

– På de orter där vi stänger ner varuhusen ser vi dessvärre svaga möjligheter för tillväxt och inte heller att några möjligheter att göra operativa förbättringar för att nå en lönsam verksamhet. Det geografiska läget är inte optimalt för "”business-to-business”-verksamhet", och lokalerna har för höga hyresnivåer för att klara av att bedriva sådan verksamhet, säger Marika Tornberg.

Bygghandlarna det går sämst för – jätten blöder pengar

K-Rauta kan bli K-bygg. Foto: Kesko

K-Rauta stänger i Umeå efter 17 år

I dag, fredag 22 mars, stänger K-Rauta i Umeå, Kungens Kurva i Stockholm och i Malmö. För butiken i Umeå är det slutet på en 17-årig era. 

– Vi har varit lönsamma här i Umeå, sett över tid, men när man nu väljer att satsa mer på K-Bygg i hela landet och tror på ökad e-handel är det bara att acceptera läget. Det som känns tråkigast med att vi stänger är ju att det har varit så roligt att jobba här, säger Christer Bertilsson, varuhuschef i Umeå till Västerbottens-Kuriren och fortsätter: 

– Det känns sorgligt att gå runt här nu, när det börjar vara så utplockat, men det har varit bra fart på utförsäljningen, och många kunder har varit nöjda med de fynd de kunnat gör, säger Christer Bertilsson.

Då stängs alla K-Rauta

Den kommande tiden kommer sju av byggvaruhusen stänga ner och nio omvandlas till K-bygg. I dag finns 51 K-bygg i Sverige. 

– Eftersom lokala förhandlingar pågår med både facket och fastighetsägare kan vi inte säga något om en tidplan för övriga varuhus. Konvertering av de flesta varuhus kommer att ske i höst, säger Marika Tornberg.

Läs mer här:

Klassiska korvjätten i konkurs efter 129 år

Vitvarujätten slår igen efter miljonförlust

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

/
/