Irans högste ledare Ali Khamenei oroar världens finansmarknader. Arkivbild.
Irans högste ledare Ali Khamenei oroar världens finansmarknader. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Inga ras på börserna – ännu

Trots den mycket oroande utvecklingen i Mellanöstern – något börsras är inte i sikte i nuläget. Och oljepriset stiger inte alls.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Irans omfattande attack på Israel med missiler och drönare i helgen riktade världens blickar mot Mellanöstern. På finansmarknaderna kunde man befara börsras och stigande oljepris. Men det uteblev, åtminstone initialt och så länge Israel inte svarar med en omfattande motattack. Frågan alla väntar på är Israels nästa drag.

— Det ser faktiskt ut som att marknadsreaktionerna är väldigt små. Om man tittar på terminshandeln i USA tyder de på att börserna där kommer gå uppåt när de öppnar i eftermiddag, säger Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske bank.

En delförklaring är att USA-börserna föll redan under fredagen. Många varningssignaler hade gått ut att något var på gång snart, och finansaktörerna hade redan tagit viss höjd för en attack.

Även bitcoin som föll kraftigt efter att attacken blev känd i helgen, har återhämtat sig. Under nattens Asienhandel blev reaktionerna måttliga. Tokyobörsen föll omkring en procent medan de kinesiska fastlandsbörserna stiger.

Och oljepriset stiger inte alls, trots att Iran är en av världens största oljeexportörer. På morgonen kostar ett fat Nordsjöolja (brent) 90 dollar. Skulle konflikten eskalera är det dock fullt möjligt att oljeproduktionen påverkas och högre oljepriser betyder högre energipriser, vilket kan påverka inflationen.

— Mycket tyder på att marknaden tar det här med ro hittills. Det beror nog dels på att Iran sagt att man inte planerar ytterligare attacker och att omvärlden uppmanat Israel till avhållsamhet, säger Maria Landeborn.

Kronan försvagades redan i fredags. Den svenska kronan noteras på morgonen till 10,85 mot dollarn medan en euro kostar 11,57 kronor.

TT
/
USA
/