Därför kan man inte ta ut pengar på Swedbanks kontor. Arkivbilder.
Därför kan man inte ta ut pengar på Swedbanks kontor. Arkivbilder. - Foto: Jessica Gow/TT/Izabelle Nordfjell/TT

Därför kan du inte ta ut kontanter från Swedbanks kontor

En kund med signaturen Stina fick inte ta ut sina sålda fonder på Swedbanks kontor. Här får du veta varför hon inte fick ta ut sin pengar kontant.


Nyheter24 har tidigare skrivit om kontanter och hur en ny undersökning, av Verian, på uppdrag av Bankomat, visade att rekordmånga svenskar vill ha möjligheter att handla med kontanter även i framtiden och inte bara använda sig av kortbetalning.

Undersökning: Så många vill ha kvar kontanterna

Tidningen Amelia fick in en fråga från en upprörd läsare i dagarna som förbjudits att plocka ut sina sålda fonder i kontanter från Swedbanks kontor.

Här förklarar Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, varför man inte kan ta ut kontanter på det sättet på sin bank.

Fick inte ta ut kontanter på Swedbanks kontor

Signaturen Stina hade fonder på Swedbank som hon sålt via banken. Stina hade sedan slutat som kund hos banken, men pengarna för det hon sålt fanns kvar på ett konto hos Swedbank.

Att föra över pengarna, som i detta fallet var 1 400 kronor, till Stinas nya bank, skulle kosta 150 kronor. Men Stina menade att hon inte blivit informerad om den summan innan hon sålde fonderna och ville hellre lösa ut pengarna kontant.

Men att hämta ut pengarna kontant visade sig vara omöjligt då det inte finns en enda Swedbank i hela Sverige där du kan ta ut kontanter, skriver Amelia.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

De drabbas värst om kontanterna försvinner i Sverige

Swedbank har en prislista på sina olika tjänster

Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, förklarar varför det tillkommer en avgift om man ska överföra pengar mellan banker på det sättet.

– Vi kommenterar aldrig enskilda fall. Vad jag kan säga generellt är att vi har en prislista, som visar vad våra tjänster kostar. För att kunna föra över pengar kostnadsfritt behöver man vissa banktjänster. Saknas dessa banktjänster krävs personlig service, som då också har ett pris, säger han till Amelia.

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

Swedbanks kontor hanterar inte kontanter

Han förklarar även varför det inte går att ta ut kontanter på ett Swedbankkontor. Det är helt enkelt för att banken inte har den tjänsten, men för att bekräfta det till hundra procent hänvisar han någon annan mer insatt.

– Jag tror inte det, men helt säker är jag inte – bara nästan säker, säger Arturo Arques till Amelia och fortsätter:

– Vad jag vet finns det nästan 2 000 uttagsautomater i Sverige. 1 500 Bankomater och ca 450 uttagsautomater från Kontanten.

/
/