Vårdförbundet varslar om strejk. Arkivbild.
Vårdförbundet varslar om strejk. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Vårdförbundet varslar om strejk: Vi menar allvar

Vårdkonflikten trappas upp. Facket varslar om strejk i fem regioner. Vi menar allvar med det här, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arbetsgivarsidan beklagar beskedet och begär stöd från medlare.


Fakta: Kort om vårdkonflikten

Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad i landets samtliga regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm inleddes den 25 april. 63 000 medlemmar omfattas.

Facket anser att arbetsbelastningen är ohållbar och kräver en stegvis förkortad arbetstid. Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare sagt att man inte kan tillmötesgå kravet på arbetstidsförkortning på grund av det ekonomiska läget. SKR menar samtidigt att man redan gått facket till mötes på flera punkter.

Den 20 maj utökades övertidsblockaden till att även gälla 29 kommuner, varav flera stora som Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping. Cirka 5 000 medlemmar omfattas.

Den 21 maj går facket ut och varslar om strejk för 2 000 av sina medlemmar i regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken inleds den 4 juni.

Vårdförbundet meddelar samtidigt att man från och med den 4 juni klockan 16 häver nyanställningsblockaden i regionerna samt vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Källa: Vårdförbundet

Övertidsblockaden som inleddes den 25 april för över 60 000 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, fortsätter. Nu väljer facket att dessutom ta ut cirka 2 000 av sina medlemmar i strejk.

— Vi inte bara varslar, vi går ut i konflikt för att vi menar allvar, säger Sineva Ribeiro till TT.

Facket kräver mindre arbetsbelastning och bättre arbetstider för personalen.

— De måste kunna orka ett helt yrkesliv och då krävs det en kortare veckoarbetstid, säger Ribeiro.

Semestrar kan dras in

Strejken det varslas om inleds den 4 juni. Den rör Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten och omfattar bland annat stora sjukhus som Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset.

Arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anser att det är olyckligt att facket tar till "strejkvapnet".

— Nu närmar vi oss sommaren och medarbetares semestrar behöver då planeras om och i vissa fall dras in, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, utanför Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge söder om Stockholm i samband med att blockaden trädde ikraft i slutet av april.

Inga formella förhandlingar har skett mellan facket och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) sedan blockaden inleddes i slutet av april. Däremot har det förts samtal. SKR begär nu stöd från medlare.

— Vi kan konstatera att samtalen med Vårdförbundet inte leder framåt. Efter dagens strejkvarsel kommer vi att begära att medlare ska gå in och bistå parterna för att vi ska få stopp på konflikten, säger Jeanette Hedberg.

"Tilliten noll"

Facket anser att parterna står långt ifrån varandra.

— När vi möter dem och de kommer med samma slutbud som de redan gett oss och som vi redan sagt nej till två gånger så står vi ganska långt ifrån varandra, säger Sineva Ribeiro.

— Tilliten till den här arbetsgivaren bland våra medlemmar är noll. Risken att de tappar fler efter den här konflikten är väldigt, väldigt stor.

SKR säger å sin sida att buden sett olika ut.

Förutom varsel om strejk meddelar Vårdförbundet att nyanställningsblockaden i regionerna samt vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus hävs från den 4 juni.

TT
/
/
/
/