Stockholmsbörsen stängde oförändrad. Arkivbild.
Stockholmsbörsen stängde oförändrad. Arkivbild. - Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Stockholmsbörsen oförändrad – industribolag steg

Stockholmsbörsens uppgång kom av sig på torsdagseftermiddagen och breda OMXS-indexet stängde oförändrat. Bolag i industrisektorn fanns bland vinnarna.


Telekombolaget Millicom handelsstoppades efter uppgifter – som sedan bekräftades – om att den franske storägaren Xavier Niel överväger ett bud på hela företaget.

Aktien hade då rusat 6,8 procent, men sjönk till runt 1,5 procent när handeln återupptogs och stängde på plus 1,9 procent.

Spelbolaget Embracer kom med en blandad rapport – ökad vinst men en omsättning under förväntningarna. Aktien föll 8,8 procent.

I övrigt handlades hälften av bolagen på OMXS30-indexet med de mest omsatta aktierna på grönt. Industribolag som SKF, ABB, Atlas Copco och Alfa Laval klättrade mellan 0,8 och 2,0 procent.

Bland förlorarna märktes fastighetsbolaget SBB, minus 2,4 procent.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var blandad. Vid stängning i Stockholm låg Frankfurt och Paris plus men London låg minus.

På Wall Street var två av de tre ledande indexen på plus, i spåren av att halvledarjätten Nvidia släppt ännu en rapport som med råge slår förväntningarna.

USA-börserna reagerade bistert på centralbanken Federal Reserves (Fed) protokoll på onsdagen. Vägen för att nå inflationsmålet är enligt Fed lång. Flera oroliga ledamöter i direktionen uttryckte på det senaste penningpolitiska mötet att de är beredda att höja styrräntan igen om inflationsriskerna ökar.

Ett inköpschefsindex i USA på torsdagseftermiddagen svensk tid eldade ytterligare på inflationsfarhågorna.

TT
/
/
USA