Vice riksbankschef Aino Bunge. Arkivbild
Vice riksbankschef Aino Bunge. Arkivbild - Foto: Jessica Gow/TT

Riksbankstopp vill skärpa fastighetstillsynen

Svensk bostads- och fastighetsmarknad behöver strukturreformer för att klara framtida inflations- och räntechocker bättre, enligt vice riksbankschef Aino Bunge. Skärpt tillsyn i fastighetssektorn är ett förslag.


"Det måste finnas förutsättningar för penningpolitiken att göra det jobb den fått ansvar att utföra utan att det uppstår problem på vissa håll i ekonomin – och i värsta fall för det finansiella systemet – till följd av för kortsiktigt och för riskfyllt agerande", säger hon enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

Hon pekar särskilt på strukturella problem på bostadsmarknaden, som hon vill se åtgärder för att hantera. Men hon talar även om behovet av ett breddat ramverk för makrotillsyn så att det även omfattar andra företag än banker – i kombination med ökad öppenhet när det gäller värdering av fastigheter och hur kreditbetyg sätts i fastighetssektorn.

"En bättre fungerande bostads- och fastighetsmarknad är mycket viktigt för Sveriges ekonomiska stabilitet framöver. Det räcker inte med en låg offentlig skuld, vi måste också hålla koll på den privata skuldsättningen", säger Bunge.

TT