Christer Gardell räknar med att Sverige har infört euron någon gång efter valet 2026. Arkivbild
Christer Gardell räknar med att Sverige har infört euron någon gång efter valet 2026. Arkivbild - Foto: Claudio Bresciani / TT

"Euron kommer bli en viktig fråga i nästa val"

Moderaterna och Socialdemokraterna måste börja driva på mer för euron och ta tydligare ställning i frågan, enligt finansmannen Christer Gardell. "De kommer att behöva det för euron kommer bli en viktig fråga i nästa val", skriver han i ett mejl till TT.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Uttalandet görs sedan en SCB-mätning visat att stödet för euron bland svenska väljare fortsätter öka för andra året i rad, upp till 34,4 procent. Det kan jämföras med 23 procent för två år sedan.

Andelen som skulle rösta nej är nu nere under 50-strecket, enligt samma mätning.

"Svenskarna är kloka"

Gardell har varit pådrivande i debatten för att införa euron i Sverige sedan en tid och han är inte förvånad över trenden i opinionen.

"Argumenten är starka och svenskarna är kloka", skriver han.

Han räknar med att stödet för att införa euron kommer att fortsätta öka.

"Innan valet (2026) kommer det vara en betydande majoritet", skriver han och tillägger att Sverige då är redo att fatta skarpa beslut i eurofrågan – trots nej i folkomröstningen 2003.

TT: När tror du Sverige har infört euron?

"Strax efter valet 2026."

"Gynnar utländska investeringar"

Gardells viktigaste argument för att införa euron är att den, enligt honom, kommer göra svenskarna rikare. Dessutom skulle det innebära att "en onödig strulfaktor för näringslivet elimineras", enligt finansmannen.

"Det gynnar utländska investeringar i Sverige och, inte minst, får vi mer att säga till om i EU", tillägger han.

Gardell – som med sin aktivistfond Cevian Capital är en inflytelserik investerare på flera europeiska börser – bidrog till att få fart på eurodebatten i december 2022 då han i en TT-intervju beskrev kronan som "en liten skitvaluta".

TT
/
/
/