Torsk lossas från en fiskebåt i hamnen i Skillinge 2017. Arkivbild.
Torsk lossas från en fiskebåt i hamnen i Skillinge 2017. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Fiskeilska mot Ryssland – och Norge

Ryskt fiskande i Östersjön väcker ilska i EU. Stoppa den blodiga importen, manar Litauen. Även Norges fiske i väster väcker oro.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

På EU-ländernas jordbruks- och fiskeministermöte i Luxemburg på måndagen kom bistra ord mot Ryssland från den litauiske miljöministern Kestutis Navickas.

— Det här anfallarlandet bortser från hållbarhetskrav och sätter ensidigt egna fångstkvoter, säger Navickas och hänvisar till beräkningar om att ryska fiskare dragit upp 798 ton torsk i Östersjön under fjolåret, jämfört med blott två ton – och då bara som bifångst – för deras litauiska kollegor.

Litauen har för egen del redan förbjudit rysk och belarusisk fisk från sina affärer och vill gärna se något liknande i hela EU.

— Vi manar till ett fullständigt stopp för den blodiga fiskeimporten, säger Navickas.

Men det är inte bara Rysslands fiske som får kritik. Flera EU-länder pekar också finger mot främst Norge men också Storbritannien för fisket i väster.

— Vi noterar att fisket i Nordostatlanten generellt sker på hållbara nivåer. En majoritet av bestånden förvaltas dock med tredjeländer och vi är bekymrade över att dessa länder är mer intresserade av att öka sina andelar än att diskutera hållbar förvaltning, konstaterar exempelvis Sveriges representant vid mötet, statssekreterare Dan Ericsson.

Kritiken bäddar för tuffa samtal när fångstkvoter för år 2025 ska sättas och förhandlas i höst.

TT
/
/
EU