Var är man bäst respektive sämst på att ta emot kontanter?
Var är man bäst respektive sämst på att ta emot kontanter? - Foto: Janerik Henriksson/TT och Henrik Montgomery/TT

Här är man sämst på att ta emot kontanter

91 procent av butikerna inom detaljhandeln tar emot kontanter som betalmedel. Men var är man egentligen bäst respektive sämst på att godta kontanter? Det visar sig i en undersökning av Svensk Handel.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Antalet kontantbetalningar har minskat drastiskt under de senaste decennierna. 

Samtidigt har stora världshändelser, så som den ryska invasionskriget i Ukraina, gjort att intresset för att ha kontanter hemma, som en del av en krisberedskap, vuxit. 

LÄS MER: Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

Foto: Martina Holmberg/TT

MISSA INTE: Så lite kontanter finns i omlopp i Sverige

Riksbanken, som varit en av flera instanser som uppmuntrat till att ha kontanter hemma i händelse av kris, har emellertid varnat för att kontanter kan komma att bli oanvändbara om utvecklingen fortgår så som den gjort de senaste åren. 

– Eftersom vi tycker att kontanter ska kunna fungera som alternativt betalningsmedel, till exempel vid en krissituation, så tycker vi att regeringen behöver fatta aktiva beslut nu för att bromsa en sådan utveckling, sa Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT i våras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

LÄS MER: Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Här är man bäst och sämst på att ta emot kontanter

En färsk undersökning, genomförd av Demoskop på uppdrag av Svensk Handel, visar emellertid att butikerna tycks ta sitt ansvar när det gäller kontantfrågan. Hela 91 procent av butikerna, inom detaljhandeln som helhet, tar nämligen emot kontanter i dag.

Men vissa sektorer inom detaljhandeln är bättre än andra. Hela 97 procent av butikerna inom dagligvaruhandeln tar emot kontanter, medan motsvarande siffra för sällanköpshandeln och servicehandeln ligger på 88 respektive 91 procent. 

MISSA INTE: Därför har butikerna slutat ta emot kontanter: "Stora risker"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det visar sig också att det råder viss skillnad beroende på var i landet butikerna är belägna och om de ligger i en storstad eller mindre ort.

87 procent av butikerna i storstäder tar emot kontanter, medan 95 procent av butikerna i mindre städer eller tätorter och landsbygdskommuner accepterar kontanter som betalmedel.

I södra Sverige är man allra bäst på att ta emot kontanter: där svarar 93 procent av butikerna att de godkänner sedlar och mynt som betalmedel. I Norra Sverige landar motsvarande siffra på 91 procent, medan man i 89 procent av butikerna i Mellansverige uppger att man godtar kontanter. 

LÄS MER: De drabbas värst om kontanterna försvinner i Sverige

stats