20 500 kronor sänkt skatt för husbilar – de gynnas mest
Regeringen har beslutat att sänka skatten för husbilar. Sänkningen kan innebära en besparing på runt 20 500 kronor på vissa husbilar.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Bonus malus-systemet infördes för personbilar klass I och Klass II (husbilar), lätta lastbilar och lätta lastbilar.
Malus innebär att fordon ur dessa kategorier som drivs av bensin- och diesel kan få förhöjd fordonsskatt under de tre första åren efter registering..
Bonus-komponenten av systemet var tänkt att ge stöd till de som köper fordon med låg klimatpåverkan. Klimatbonusen pausades i november 2022.
Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att den så kallade "malusen" för husbilar ska tas bort. Malus-skatten infördes av den rödgröna regeringen 2018 och innebär att bensin- och dieseldrivna husbilar får högre fordonsskatt.
Sommaren 2022 höjdes skatten.
Så stor blir sänkningen
Den skattelättnad som nu föreslås av regeringen bedöms uppgå till cirka 20 500 kronor per år för nyregistrerade husbilar. Många kör dock inte husbilen året runt, och för en husbil som är påställd i snitt 30 procent av året blir därför skatten runt 6000–7000 kronor lägre.
– Den här skatten träffar helt fel. Som konsument finns inget miljövänligare alternativ till att driva fordonet. Du kan inte välja en elektriskt driven husbil för det finns inga, säger Thomas Morell, trafikpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
MISSA INTE:
När ska bilskatten betalas? Det gäller för varje sista siffra
Måste bilen vara försäkrad vid besiktning? Här är svaret
Gynnar personer med "relativt höga inkomster"
Morell säger att förslaget även kommer att gynna campingbranschen, besöksnäringen och verkstäder.
Utsläppen bedöms öka marginellt på grund av förslaget, enligt finansdepartementets promemoria. I promemorian framgår det också att den sänkta skatten framför allt kommer att träffa hushåll med "relativt höga inkomster".
– Det är klart att det gör, självklart. Men det finns också de med normala inkomster som gynnas, säger Morell.
Förslaget bedöms kosta staten 90 miljoner per år och föreslås träda i kraft den 1 februari 2025.
MISSA INTE: