Prisfall på bostäder –regionerna som sticker ut
Bostadspriserna i landet sjönk med 0,9 procent under oktober som helhet. Störst prisfall uppvisade villor i Storstockholm och i norra Sverige. Det är lite förvånande, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Lägenheter
Storstockholm: - 0,5 procent
Storgöteborg: - 2 procent
norra Sverige: - 0,8 procent
mellersta Sverige: 0,1 procent
södra Sverige: - 2,1 procent
Småhus
Storstockholm: - 3,7 procent
Storgöteborg: - 0,7 procent
norra Sverige: - 3,3 procent
mellersta Sverige - 2,5 procent
södra Sverige: 1,8 procent
Källa: SBAB Booli Housing Price Index
Prisfallet var lika stort på lägenheter som på villor. Största minskningen sedan uppdateringen för en månad sedan syntes i Storstockholm, med en nedgång på 3,7 procent, och i norra Sverige där priserna sjönk med 3,3 procent. Lägenhetspriserna sjönk som mest i södra Sverige och Storgöteborg med drygt 2 procent. Det visar de senaste månadssiffrorna från statliga SBAB och bostadssajten Booli.
— Priserna brukar normalt falla under hösten. Dessutom ligger utbudet av bostäder på historiskt höga nivåer. Det är uppenbart att många försöker sälja nu, säger Robert Boije.
Enskilt månadsutfall
Men varför vissa regioner sticker ut i de senaste månadssiffrorna tycker han är svårt att svara på.
— Det är ett enskilt månadsutfall och det kan jämna ut sig över tid, men att prisfallet på villor i Stockholm sticker ut på det här sättet är ändå lite förvånande. När det gäller norra delarna av landet så har vi ju haft visst strul med batterifabriker och annat som kan ha påverkat, säger han.
Stigande priser
Samtidigt var prisfallet som helhet i landet lägre än vad som är normalt för säsongen. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna med 0,6 procent. Summerat sedan årsskiftet har bostadspriserna, trots prisfallet i oktober, ökat med 6,2 procent.
— När vi tänker bort de normala säsongseffekterna och försöker räkna fram trenden här och nu så ser det ändå positivt ut med ett underliggande tryck uppåt på priserna, säger Robert Boije.
Han menar att det finns ett uppdämt behov av att byta bostad efter de kristider som har varit. Dessutom kan det uppstå psykologiska effekter när köpare ser en ljusnande framtid i takt med att Riksbanken sänker räntorna. Trots det kan bostadsägare inte förvänta sig något jättelyft framöver.
— Vår prognos utgår ifrån hushållens inkomster och de långa räntorna och då landar vi i att bostadspriserna kommer att öka med ungefär med 5 procent per år de kommande två åren.