Oljeländerna i vad som brukar kallas Opec-plus – med Saudiarabien och Ryssland som dominerande aktörer – väntas på helgens möte fatta beslut om en produktionsökning med 411 000 fat per dag från och med augusti, rapporterar The Wall Street Journal. Det skulle i så fall bli den fjärde månaden i rad med en så stor ökning av produktionen.
Förhandlingar i Oslo
Produktionsökningarna ökar risken för att den globala oljemarknaden ska präglas av överutbud i ett läge där efterfrågan runt om i världen dämpas av handelspolitisk osäkerhet.
Oljemarknaden följer även relationen mellan Iran och USA med stort intresse, sedan Axios rapporterat att förhandlingar mellan länderna ska återupptas i Oslo nästa vecka.
Mötet följer på det att Irans utrikesminister Abbas Araghchi sagt att Irans åtagande att följa icke-spridningsavtalet när det gäller kärnvapen fortsatt gäller. Detta trots att Iran inte släpper in atomenergiorganet IAEA:s inspektörer i landet efter USA:s bombningar av kärnenergianläggningar i Iran i juni.
Kina nobbar USA-olja
Samtidigt rapporterar Bloomberg att Kina fortsatte att nobba olja från USA för tredje månaden i rad i maj. Detta riskerar att skapa lönsamhetsproblem för USA:s oljeindustri.
Oljepriset har sedan en topp i samband med USA-bombningarna för knappt två veckor sedan fallit med nästan 12 procent till drygt 68 dollar per fat.
Världsmarknadens pris på olja är i kombination med dollarkursen viktiga parametrar för hur priserna på fossila drivmedel – som bensin och diesel – utvecklas i Sverige.