Annons

Expert inför mötet i Peking: Bråttom för EU

Publicerad: 22 juli 2025, kl. 05:46
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom, tidigare chefsekonom. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Trumps tullar ökar pressen på EU att hitta en bra handelsbalans med Kina, konstaterar SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist inför torsdagens toppmöte i Peking. Det är väldigt bråttom att hitta den här rätta balansen, i just relationen mellan EU och Kina.

Ämnen:

EU, USA

Toppmötet i Peking, där bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kinas president Xi Jinping deltar, ska uppmärksamma 50 år av diplomatiska förbindelser mellan parterna. Men mötet har redan förkortats från tidigare planerade två dagar till en dag.

— Så vi ska inte ha för höga förhoppningar på stora framsteg men jag tror att symbolvärdet är det vi kan hoppas på, säger Robert Bergqvist och varnar för att mötet urvattnats något.

På måndagen bekräftade Kinas utrikesdepartement att president Xi Jinping faktiskt kommer att närvara på mötet, efter att det tidigare varit osäkerheter kring det. Robert Bergqvist säger att det har ett viktigt symbolvärde att EU skickar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och att Kina har sin president där.

— Jag hoppas verkligen att det blir på den nivån, för det skulle vara en väldigt viktig symbolhandling, inte minst gentemot Washington.

Balansgång för EU

Annons

USA:s tullar ökar Kinas vilja att exportera till den europeiska marknaden, men prispressen på varor kan slå hårt mot europeiska bolag. För EU är det viktigt att hitta en gemensam hållning med Peking om vad som är rimligt när det gäller exporten av kinesiska varor.

— Det blir en extremt delikat uppgift framöver.

Vidare säger han att både EU och Kina försöker hitta alternativ till att exportera till USA.

— Det är en permanent förändring av globala handelsströmmar som syftar till att göra sig mindre beroende av USA.

Robert Bergqvist säger att svårigheten för EU kommer vara att hålla balansen mellan att fördjupa samarbetet men inte öka riskerna genom ett för stort beroende av Kina.

— EU ska inte isärkoppla sig från Kina och den kinesiska ekonomin, men vi ska försöka minska riskerna i vår relation med Kina.

Tidigare misstag

Robert Bergqvist säger att EU redan lärt sig den hårda vägen att det inte är bra att bli för beroende av ett enskilt land. Bland annat lyfter han att de europeiska länderna, och då framför allt Tyskland, tidigare hade förhoppningar om att ju djupare de ekonomiska relationerna var med Ryssland desto mindre var risken för framtida konflikter.

— Det har ju visat sig att det fungerade inte överhuvudtaget.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons