Regeringen analyserar fortfarande detaljerna i det avtal som USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kom överens om på söndagskvällen, men Dousa konstaterar att USA nu inför de högsta tullarna mot Europa på närmare 70 år.
Avtalet innebär 15-procentiga importtullar på majoriteten av varor från EU. Men det finns vissa ljuspunkter:
”Vissa varor som bland annat kemikalier, vissa jordbruksprodukter och kritiska råvaror blir helt tullfria. Bilexporten får lägre tullar, och läkemedelsexporten kommer inte att få de brutala tullhöjningar USA tidigare hotat med vilket varit viktigt för Sverige i förhandlingarna”, säger Dousa.
”Avvärjer onödig eskalation”
Dousa säger att regeringen nu kommer att jobba hårt för att öppna nya marknader för svenska företag.
”Skulle vi teckna frihandelsavtal med länder som Indien, Indonesien, Argentina och Brasilien, skulle det kunna täcka upp för 75 procent av minskad USA-export. När USA sluter sig, behöver Europa öppna upp.”
Tysklands förbundskansler Friedrich Merz välkomnar tullavtalet. Han säger att avtalet, avvärjer ”onödig eskalation i de transatlantiska handelsförbindelserna”.

Lättad för bilindustrin
”Vi har lyckats att bibehålla våra fundamentala intressen även om jag hade önskat mer lättnader i den transatlantiska handeln”, säger han i ett uttalande.
Merz säger att han är särskilt lättad för den tyska bilindustrin, som före söndagens avtal drabbats hårt av 25-procentiga importtullar från USA.
Italiens premiärminister Georgia Meloni säger att hon är positiv till att EU har nått en överenskommelse med USA, men att även hon behöver se detaljerna i avtalet, uppger den italienska nyhetsbyrån Ansa.