Måndag 14 Jun
Stockholm

Här är kommunen där barnskötarens lön är högst

27 000 kronor kan bli dina – om du jobbar i Degerfors
27 000 kronor kan bli dina – om du jobbar i Degerfors. Foto: Foto: Africa Studio

Vad tjänar en barnskötare? Ja, det är olika beroende på var du bor visar det sig. Nyheter24 listar vilken kommun som betalar mest för barnskötarens jobb.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad får en barnskötare i lön egentligen? Och skiljer sig lönen från kommun till kommun? Ja, visst påverkar din bostadsort vad du tjänar. Vi reder ut alla dina frågor kring barnskötares lön!

Barnskötarens medellön ökar långsamt

Till att börja med ligger medellönen för barnskötare på 25 369 kronor enligt Kommunalarbetaren. Det är drygt 7000 kronor lägre än en förskollärares medellön. Det som även bekymrar många är att en barnskötares lön inte ökar så mycket i längden. 

Enligt en sammanställning av Kommunalarbetaren har barnskötarnas medellön endast ökat med 2,3 procent de senaste åren.

Lönen för de allra flesta jobb ser olika ut beroende på vilken kommun du bor i – barnskötare är inget undantag. Det är kanske inga jättestora summor, men det skiljer några tusenlappar från den lägst betalda kommunen och den kommunen med högst lön för barnskötare.

Kommunen där barnskötare tjänar minst 

I Sollefteå kommun är barnskötarens lön lägst i landet. Där ligger medellönen för barnskötare på 23 698 kronor. Jämfört med den kommunen där barnskötaren tjänar mest skiljer det sig närmare 4000 kronor i månaden.

Degerfors kommun betalar mest lön till barnskötaren

Bor du i Degerfors kommun ska du skatta dig som lycklig! Degerfors är nämligen den kommun där medellönen för barnskötare är den högsta i landet. Där ligger den på runt 27 759 kronor.

Kön avgör lön – men kan du gissa vilket?

Något som säkert förvånar många är att kvinnliga barnskötare har något högre lön än de manliga. Det är ingen jättestor skillnad – men ändå! Är du en manlig barnskötare i Sollefteå, ja då får vi helt enkelt hoppas att du lyckas förhandla upp din lön.

Läs också: 5 tips för att förhandla fram en saftig lön

Vad gör en barnskötare? 

Barnskötare är det perfekta jobbet för dig som älskar barn! En barnskötares huvudsakliga uppgift är att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse på förskolan under de timmar som deras föräldrar arbetar. Du jobbar ofta bredvid en förskollärare och tillsammans har ni ansvar för cirka tjugo barn. 

Om man vill bli barnskötare krävs endast en 3-årig gymnasial utbildning. Barn- och fritidsprogrammet är en lämplig utbildning att gå om man vill bli barnskötare. Komvux erbjuder även motsvarande utbildning för vuxna. 

Låga utbildningskrav 

Som vilket jobb som helst baseras en barnskötares lön på utbildning och erfarenhet. Detta kanske ger lite mer klarhet i varför lönen ser ut som den gör för en barnskötare.  Att det inte finns några krav på en eftergymnasial utbildning kan ses som en förklaring till varför lönen, enligt många, anses låg.

Om det är högre lön du är ute efter men fortfarande vill jobba med barn så ska du istället satsa på att bli förskollärare. Löneskillnaderna mellan barnskötare och förskollärare har ökat betydligt de senaste åren. 

I fjol låg medellönen för en förskollärare på 32 411 kronor. Det innebär en skillnad på cirka 7000 kronor gentemot en barnskötares lön.] Det ska dock tilläggas att med en högre lön tillkommer ofta även högre utbildningskrav. För att bli förskollärare krävs det att man läser 3,5 år på förskollärarutbildningen, till skillnad från barnskötare som endast kräver en gymnasial utbildning. 


Kommentera
Kopiera länk
Dela