Måndag 20 Sep
Stockholm

Mångmiljonlönen och miljardsuccén för Northvolts Peter Carlsson

Peter Carlsson är vd för och medgrundare av Northvolt.
Peter Carlsson är vd för och medgrundare av Northvolt. Foto: Tove Eriksson/TT och Simon Rehnström/SvD/TT

Entreprenören Peter Carlsson är vd för och medgrundare av det omtalade svenska batteriföretaget Northvolt, och är dessutom aktiv i 17 andra bolag – vilket ger en omfattande ekonomisk utdelning för 50-åringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Företaget Northvolt, som är i full gång med att bygga en Skellefteå-baserad jättefabrik där litiumjonbatterier ska tillverkas till 800 000 elbilar årligen, grundades 2016. 

En av grundarna var entreprenören Peter Carlsson, 50, som tidigare suttit på höga positioner inom företag såsom Tesla. Numera är han vd för Northvolt – och drar in mångmiljonbelopp.

Peter Carlssons årslön – över 3,3 miljoner kronor

Peter Carlsson. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Under 2019 hade vd:n en fastställd förvärvsinkomst på 3 349 600 kronor. Därmed kunde Carlsson plocka ut en månadslön på drygt 279 000 kronor.

Northvolt och miljardsuccén

Carlsson är aktiv i 17 olika bolag, varav Northvolt är ett. I "Northvolt AB" gick man under 2019 med över 500 miljoner kronor i förlust, men tillgångarna i bolaget uppmättes till 5,8 miljarder samma år – och då är jättefabriken "Northvolt Ett" inte ens färdigbyggd.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Företaget har tagit emot flera miljardinvesteringar från företag såsom Volkswagen och BMW, och finansprofiler och entreprenörer såsom Cristina Stenbeck och Spotifys Daniel Ek, gjort i bolaget. 

Nu värderas bolaget, enligt beräkningar som SvD gjort, till drygt 100 miljarder kronor. Det innebär att Carlssons 2,2 miljoner aktier i företaget i nuläget är värda sju miljarder kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela