Att byta barnförsäkring är inte helt riskfritt.
Att byta barnförsäkring är inte helt riskfritt. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Martina Holmberg/TT

Misstaget med barnförsäkringen kan stå dig dyrt: "En risk"

Funderar du på att byta barnförsäkring? Då gäller det att tänka till. Ett byte av personförsäkring kan nämligen innebära risker om olyckan är framme.


Många nyblivna föräldrar tecknar en barnförsäkring för att få ersättning om olyckan skulle vara framme och barnet skadar sig eller blir sjukt. 

Inte sällan tecknas försäkringen tätt inpå födseln och kanske överväger du, senare i barnets liv, att byta försäkring? Men då gäller det att tänka till. 

Här är försäkringarna du kan vara utan

Riskerna med att byta personförsäkring

För Nyheter24 förklarar Jenny Sparring, som är jurist och expert inom personskador och personförsäkringar hos Konsumenternas försäkringsbyrå, vilka risker det kan medföra att lättvindigt byta barnförsäkring.

– Vårt budskap är att man inte ska byta en personförsäkring som ersätter sjukdomar vilket barnförsäkringar gör. Anledningen är att det finns en risk att man har en sjukdom som man inte känner till innan man byter. Den nya försäkringen kan inte ersätta sjukdomar där symtom, även diffusa sådana, visade sig innan bytet. 

– Vi blir kontaktade av många föräldrar som har bytt barnförsäkring och ångrat sig när barnet fått en sjukdom där symtom visade sig flera år innan diagnosen fastställdes och alltså innan bytet.

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

Foto: Janerik Henriksson/TT

Förvarar du bilnyckeln här? Det kan stå dig dyrt • Juristen: "En risk"

Är man missnöjd med priset kan man, enligt Jenny Sparring, sänka försäkringsbeloppet för att på så vis få ner premien. 

– Det är dock viktigt att känna till att eventuella ersättningar därmed blir lägre. Om man vill höja försäkringsbeloppet igen blir det som att man tecknar en ny försäkring på det nya beloppet vilket innebär risker igen.

Juristen: Behåll barnförsäkringen så länge som möjligt

Den som ändå vill byta barnförsäkring bör se till att den nya försäkringen beviljas innan den gamla sägs upp. 

– Det kan också vara bra att behålla båda försäkringarna parallellt en tid om det finns karenstider i den nya, förklarar Jenny Sparring.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

När man väl har en barnförsäkring som man är nöjd med rekommenderar Konsumenternas försäkringsbyrå att man behåller den till slutåldern, vilket vanligtvis är 25 år.

– Det finns nämligen inte någon vuxenförsäkring som är lika heltäckande som en barnförsäkring. 

Fällorna du ska undvika när du tecknar djurförsäkring till ditt husdjur

/