Det finns många bakomliggande orsaker till hör vissa människor sparar.
Det finns många bakomliggande orsaker till hör vissa människor sparar. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Jon Olav Nesvold/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Sämst på att spara? Psykologen svarar

Svårt att komma igång med sparandet? Det kan ha många bakomliggande orsaker. Nyheter24 har pratat med psykologen Magnus Jansson för att ta reda på varför vissa har det närmare till hands än andra.


I ekonomiskt strama tider kan det vara klokt att spara. Men det är inte alltid lika lätt sagt som gjort. För vissa faller sig sparandet mer naturligt än för andra. 

Så mycket pengar bör du ha på sparkontot

Sparande: "Ett komplext beteende"

Nyheter24 har kontaktat en psykolog för att ta reda på varför vissa människor har det närmare till hands att spara pengar än andra. 

– Sparande är helt enkelt ett komplext beteende som styrs av många olika faktorer, berättar Magnus Jansson, som är psykolog på Göteborgs universitet.  

– Vi är olika bra på att skjuta upp belöningar och stå ut med att avstå ifrån en kortsiktig konkret belöning för att få det bättre på lång sikt. Personer som är impulsstyrda kan också ha det svårt att motstå köpimpulser och att hushålla med begränsade medel.

Enligt Jansson är det saker som vårt genetiska arv, vår kognition, ålder och livssituation som spelar in. Sparande är därför långt ifrån ett endimensionellt beteende. 

– Det har både med vår personlighet att göra och vår kognitiva förmåga till konsekvenstänkande.

Så mycket sparar svenskarna i din ålder

Stabil ekonomi eller osäker inkomst?

Jansson tar även upp den vardagliga ekonomin som en stor faktor som spelar in i huruvida man faktiskt kan spara eller inte. Samtidigt kan en ostabil inkomst vara ett ännu större skäl att ha en ekonomisk buffert. 

– Personer som har en överblickbar stabil ekonomi kan unna sig mer. Personer som är arbetslösa eller har en otrygg situation på arbetsmarknaden har större skäl att spara för ett hantera en osäker ekonomi, berättar Jansson.

Han säger även att hur målsättningen ser ut spelar roll.

– Konkreta sparmål ökar motivationen att spara. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född

Skattejuristen: Det får du inte missa i deklarationen 2024