Vill du vårstäda din ekonomi? Det finns flera sätt att se över utgifterna på.
Vill du vårstäda din ekonomi? Det finns flera sätt att se över utgifterna på. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Spara upp till 4 800 kronor – med 7 enkla knep: "Avstå från..."

I deklarationstider kan det vara skönt att se över de privata utgifterna för att se om det går att spara in några slantar. I en intervju med Nyheter24 redogör Anyfins ekonomihälsoexpert, Felix Sjöholm, vad du bör se över och hur mycket du skulle kunna tjäna på att dra ned på utgifterna.


VIKTIGA DATUM FÖR DEKLARATIONEN 2024

Mellan 4-8 mars skickar Skatteverket ut inkomstdeklarationen till de med digital brevlåda. Pappersblanketterna skickas ut i mitten av mars.

Myndigheten räknar med att alla inkomstdeklarationer ska vara utskickade senast 15 april. 

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

När våren nalkas är det för många också hög tid att ta del av skatteåterbäringen. För andra kan det snarare handla om att betala tillbaka restskatt. 

I tider när pengar antingen kommer in eller ut från kontot kan det också vara hög tid att se över de totala utgifterna och städa upp de omkostnader du kanske inte är i behov av längre.

1 000 kronor i höjd pension – med enkla och oväntade knepet

Sju tips för att få bättre ekonomi i vår

Går du i tankar om hur du skulle kunna förbättra ekonomin för att få mer att leva för eller helt enkelt för att bygga en stabil buffert?

Anyfins ekonomihälsoexpert Felix Sjöholm har listat sju tips för dig som vill städa upp i ekonomin när våren anländer. Och genom det bygga en stabil privatekonomi för året som nalkas.

  1. Gå igenom utgifterna och hitta vad som är viktigt för dig. Ta reda på vad du vill prioritera att lägga pengar på. 
  2. Säg upp och avsluta onödiga abonnemang och prenumerationer du inte längre har behov för. 
  3. Förhandla om villkor i de avtal du har möjlighet att påverka, till exempel bredband, telefoni eller elavtal.
  4. Får du skatteåterbäring? Använd den summan till att betala in extra på dina lån. Eller lägg undan pengarna i en buffert för oförutsedda utgifter.
  5. Avprenumerera dig från nyhetsbrev och reklam. Det är då lättare att avstå från att konsumera.
  6. Ta bort dina betalningsuppgifter från onlinebutiker. Det gör det lite svårare att på ett enkelt sätt shoppa online, och du kan istället hinna tänka efter en extra gång.
  7. Handlar du nu? Betala nu. Om du handlar något så bör du inte skjuta upp betalningen utan istället betala med en gång. Det är billigast på lång sikt.

Sämst på att spara? Psykologen svarar

Ibland kan det vara bra att se över utgifterna för att se vad du kan spara in på. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så mycket kan du spara in 

I ett mejl till Nyheter24 utvecklar Sjöholm vilka typer av kostnader som kan göra stor skillnad för dig på sikt, och ger även förslag på vilka utgiftsposter du kan se över för att spara in en hacka. Till exempel genom att se över prenumerationer som inte nyttjas.

"Exempelvis gällande prenumerationer skulle man kunna säga upp ett Netflix-abonnemang och då sparar man 129 kronor i månaden, eller 1 548 kronor på ett år, om man har deras standardpaket", skriver han och tillägger: 

"Har man ett gymkort som kostar 400 kronor i månaden sparar man in 4 800 kronor per år".

35 utbildningar att satsa på – där du får jobb direkt

Avsluta streamingtjänster som inte används, omförhandla avtal eller säga upp gymkort som inte används kan vara några sätt att spara in pengar. Foto: Martina Holmberg/TT

5 jobb med goda framtidsutsikter och låg konkurrens

/
/