Har du blivit uppsagd på grund av konkurs eller genomgår arbetsgivaren en rekonstruktion? Då kan du ha rätt till lönegaranti.
Har du blivit uppsagd på grund av konkurs eller genomgår arbetsgivaren en rekonstruktion? Då kan du ha rätt till lönegaranti. - Foto: Pexels & Henrik Montgomery/TT

Upp till 229 000 kronor i lön – även om företaget går i konkurs

Har din arbetsgivare gått i konkurs vilket gjort dig arbetslös? Då kan du ha rätt till statlig lönegaranti, där maxbeloppet uppgår till 229 000 kronor.
– Det finns både en begränsning sett till tid och belopp, säger Unionens förbundsjurist Filip Vujcic till Nyheter24.


Svenskt näringsliv omsätter årligen tusentals miljarder kronor. Bland alla företag, stora som små, är det inte helt ovanligt med konkurser. För närvarande befinner sig Sverige i den värsta konkursvågen sedan Carl Bildt var statsminister på 1990-talet.

Kanske har du någon gång arbetar på ett företag som gått i konkurs eller genomgått en rekonstruktion. Sannolikheten är då också rätt hög att du haft rätt till eller har tagit del av den statliga lönegarantin.

Bara några få slipper skatta på dricks – så hög är skatten

Om din arbetsgivare går i konkurs så kan du ha rätt till statlig lönegaranti. Foto: Martina Holmberg/TT

Lönegaranti? Då har du rätt till ersättningen

Arbetsgivaren är alltid skyldig att betala löner före andra utgiftsposter. Anledningen är att det när det först inte finns några pengar kvar så träder den statliga lönegarantin in. Det innebär att ett företag i händelse av konkurs skulle kunna bli nödgade att sälja av lösöre, som tv-apparater och kontorsmaterial, för att löneskulder ska prioriteras.

Den statliga lönegarantin kan anställda få istället för lön, om arbetsgivaren skulle försättas i konkurs eller genomgå en rekonstruktion. Då motsvarar lönegarantin den vanliga lönen arbetsgivaren skulle betalat ut. 

I en intervju med Nyheter24 redogör Unionens förbundsjurist Filip Vujcic vad som gäller i händelse av att du är berättigad lönegaranti.

– Som huvudregel ska lönen vara intjänad tre månader innan en inlämnad ansökan om konkurs eller rekonstruktion till tingsrätten, mellan ansökan och tingsrättens beslut om konkurs eller rekonstruktion och en månad efter beslutet om konkurs eller rekonstruktion, säger han och tillägger:

– Det är även möjligt att få uppsägningslön för tid senare än en månad från beslutet men då under vissa speciella förutsättningar och begränsat till den tid som gäller enligt LAS. Vidare finns det vissa specialregler när ett krav exempelvis är tvistigt och det kan då gälla längre tidsperioder för när en lön kan ersättas utifrån lönegarantin.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Om du är berättigad lönegarantin så ersätter det din lön om arbetsgivaren går i konkurs. Foto: Henrik Montgomery/TT

Juristen: Det är maxbeloppet i lönegarantin

När det kommer till hur mycket du har rätt till i statlig lönegaranti så finns det olika tak du kan uppnå. Hur mycket du får ut beror dels på hur många semesterdagar du har innestående eller hur lång uppsägningstid du har. Men det finns ett maxbelopp som kan betalas ut, säger Vucjic.

– Maxbeloppet för lönegaranti är fyra prisbasbelopp, 229 200 kronor. Du kan bara få pengar under högst åtta månader. Det finns alltså både en begränsning sett till tid och belopp.

Om arbetsgivaren försätts i konkurs kommer en konkursförvaltare att utses av tingsrätten. Då tas arbetsgivarskapet över och det är förvaltaren som sedermera bestämmer om du har rätt till att få lönegaranti eller inte. Om så är fallet kommer pengarna att betalas ut av Länsstyrelsen.

– Konkursförvaltaren ska göra en bedömning och det är inte alltid som en arbetstagare får lönegaranti. Konkursförvaltaren kan neka lönegaranti till exempel om de misstänker att det rör sig om missbruk av lönegaranti eller falska anställningar, säger Vujcic.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden

/
/
/