Så räddar du ekonomin efter semestern: "Snabbt boostar"
Många hushåll har svårt att få ihop ekonomin efter semesterledigheten. Nyheter24 har pratat med Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, som berättar hur du räddar din ekonomi från smällen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Många hushåll upplever en ekonomisk baksmälla efter semestern. I och med höga räntor och inflation har det blivit allt dyrare att resa och göra andra aktiviteter som hör semestern till. Dessutom är det lätt att spenderar-byxorna åker på och att man unnar sig ett och annat under sin ledighet.
Det kan vara svårt att återgå till vardagen efter semesterledigheten. Det kanske inte är så konstigt när man ska gå från att slappa dagarna i ända till att arbeta, hämta och lämna barn samt laga matlådor.
Men något som man behöver se till att få ordning på direkt är ekonomin, annars kan det gå illa. Nyheter24 har pratat med Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, som berättar hur du räddar din ekonomi efter semestern.
MISSA INTE: 1 000 kronor mindre i månaden – här är snittpensionen lägst
Sluta slösa pengar
Arturo Arques berättar att det är viktigt att återgå till en normal och uthållig konsumtion efter semestern. Då är det bra att börja med att se över sina utgifter.
– Börja med att göra en budget med tre kolumner; inkomster faktiska levnadskostnader och nödvändiga levnadskostnader. Skillnaden mellan faktiska och nödvändiga levnadskostnader är ofta mellan 20 till 30 procent, säger han.
Om man har gjort en budget och inser att pengarna inte räcker till är nästa steg att se över vad man faktiskt spenderar sina pengar på. Några vanliga bovar som kostar mycket pengar varje månad är olika abonnemang och streamingtjänster.
– Skippa allt som inte är nödvändigt under några månader, det kommer att göra stor skillnad och göra att du snabbt boostar din ekonomi.
MISSA INTE: Osams om pengar? Expertens råd: ”Stå på dig”
Det värsta du kan göra mot din ekonomi
Nyheter24 har tidigare skrivit att man ska undvika att ta krediter för att lösa ekonomin efter semestern. Det kan bli en dyr historia eftersom räntorna lätt gör att summan rusar iväg.
— Vi vet att många tar lån och krediter för att semestra, sa Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, till TT då.
Vuleta påpekar att en faktura på 500 kronor, i slutändan kan landa på över 2 000 kronor, när den gått igenom alla steg med påminnelseavgifter, inkassokrav, räntor och avgifter.
Arques pekar ut ett annat misstag som kan stå dig dyrt.
– Det sämsta du kan göra är att sticka huvudet i sanden och inte ta tag din ekonomi. Ser det mörkt ut, var inte orolig, det ordnar sig. Men bara om du tar tag i din ekonomi. För ingen annan kommer att göra det åt dig, säger Arques.
MISSA INTE: