Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som kan komma att påverka dig ekonomiskt.
Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som kan komma att påverka dig ekonomiskt. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Skatteverket: Så påverkar nya lagen dig – gäller från 1 juli

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som kan komma att påverka dig ekonomiskt. I en intervju med Nyheter24 redogör Skatteverket för den nya lagen om uppgiftsskyldighet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Varje år införs nya lagar och regler, så även 2024. 

Den 1 januari i år infördes bland annat slopad reduktionsplikt. Det infördes även nya befogenheter för ordningsvakter som numera istället får transportera vissa omhändertagna personer eller förstöra beslagtagen alkohol. 

LÄS MER: Här är de nya lagarna som börjar gälla 2024

Flera nya lagar 2024

Men årsskiftet är inte den enda tiden på året då nya lagar och bestämmelser träder i kraft. Den 1 juli trädde även förbud mot att förneka, ursäkta eller förringa Förintelsen i kraft. De som väljer att trotsa den nya lagen kan dömas för hets mot folkgrupp.

LÄS MER: Ny lag börjar gälla i dag – det blir olagligt att säga

Foto: Johan Nilsson/TT

Kompensation för pensionärer

Ytterligare förändringar är kompensation till personer födda 1957 eller 1959. Med detta innebär att en skattefri kompensation ges till de födda dessa år på grund av höjd åldersgräns för att ta del av det förhöjda grundavdraget. 

LÄS MER: 110 000 pensionärer får 28 000 kronor – är du en av dem?

Pensionärer födda 1957 och 1959 kompenseras efter att ha hamnat i kläm i och med höjd åldersgräns i pensionssystemet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny lag om uppgiftsskyldighet 1 juli

Dessa förändringar är dock inte de enda. Den 1 juli trädde ytterligare en ny lag i kraft, nämligen lagen om uppgiftsskyldighet. Den syftar till att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.

”Lagen syftar till att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen samt fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Vissa myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor ska få förutsättningar för att utbyta uppgifter för att motverka dessa felaktiga utbetalningar”, skriver Skatteverket på sin hemsida.

Detta innebär att om du mottagit felaktiga utbetalningar eller ett för högt belopp genom förmåner, stöd eller bidrag kan nu myndigheterna samverka och således återkräva dig på beloppet.

MISSA INTE: Här är 9 andra lagar som började gälla 1 juli

Skatteverket: Så fungerar den nya lagen

I ett mejl till Nyheter24 redogör Skatteverkets uppdragsledare och verksamhetsutvecklare, Helena Jangel Stridh, som även arbetar med den nya lagstiftningen, hur det är upplagt från myndighetens sida.

"En del utbetalningar som till exempel barnbidrag och bostadsbidrag är skattefria och redovisas aldrig till Skatteverket. Däremot utbetalningar så som pension och föräldrapenning är skattepliktiga ersättningar som redovisas till Skatteverket av den utbetalande myndigheten varje månad". 

Vidare förklarar hon även att en eventuell utredning för att ta reda på om ersättningen betalats ut korrekt eller inte görs av den enskilda myndigheten.

"Är ersättningen skattepliktig och visar sig vara felaktig ändras den utbetalande myndighetens information till Skatteverket och därmed också deklarationen i enlighet med de nya uppgifterna".

MISSA INTE: Dolda fällan som kan göra pensionen lägre: "Stora risker"

Skatteverket: Det ska du göra om du misstänker fel

I händelse av att det då framgår att utbetalningen varit felaktigt av en eller annan orsak så får man ett nytt uppdaterat besked med information om hur och när en återbetalning ska ske, vilket kan variera från myndighet till myndighet beroende på lagstiftning, menar Jangel Stridh.

"Den nya lagstiftningen ger myndigheter utökade möjligheter att visa normalt sekretessbelagd information för varandra och samverka för att utbetalningarna ska bli så korrekta som möjligt från välfärdsystemet men också ökade möjligheter att samverka kring arbetslivskriminalitet".

"Upptäcker man att den ersättning man fått är för stor eller för liten bör man så fort som möjligt höra av sig till den myndighet som betalat ut ersättningen och lämna korrekta uppgifter, avslutar Jangel Stridh med att skriva till Nyheter24.

/
/
/
stats