1 200 kronor lägre skatt – de kommer billigare undan
Ett nytt prisbasbelopp har fastställts av Statistiska Centralbyrån. Det innebär att vissa kommer att få 1 200 kronor lägre skatt nästa år.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
- Statistiska Centralbyrån, förkortat SCB, ansvarar för officiell statistik såväl som annan statlig statistik.
- Myndigheten ska utveckla, framställa och sprida statistik.
- SCB har cirka 1 000 medarbetare och kontor i Solna och Örebro.
Källa: SCB
Under de senaste åren har svenska folket fått hålla hårt i slantarna för att få vardagen att gå ihop. Under 2021 började inflationen sakta men säkert stiga, både i världen som helhet och i Sverige, från en tidigare låg nivå.
I samband med årsskiftet 2021/2022 landade den procentuella förändringen av KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) på drygt fyra procent. Det var då den högsta inflationssiffran som uppmätts i Sverige på 30 år, enligt Riksbanken.
LÄS MER: Vad är inflation och vilka orsaker ligger bakom?
För att stävja inflationen och stabilisera det ekonomiska läget i landet har Riksbanken höjt styrräntan vid flera tillfällen under de senaste åren. I slutet av september 2023 höjdes styrräntan till 4,0 procent, vilket var den högsta nivån sedan 2008.
– Det är helt avgörande att vi nu får ner inflationen, sa riksbankschefen Erik Thedéen under en presskonferens efter räntebeskedet, samtidigt som han lyfte att det var en "prövande tid" för svenska hushåll.
MISSA INTE: Allt om Erik Thedéen: Familj, fru och utbildning
SCB har fastställt prisbasbeloppet för 2025
Med utgångspunkt i den ekonomiska utvecklingen i Sverige – eller mer specifikt förändringen av konsumentprisindex – beräknar och fastställer Statistiska centralbyrån (SCB) ett nytt prisbasbelopp för varje kalenderår.
Detta prisbasbelopp fungerar sedan som en referens när man beräknar olika förmåner och avgifter, däribland garantipensionen och studiemedel från CSN.
LÄS MER: 4 500 kronor mer i plånboken – de får extra klirr i kassan
MISSA INTE: 3 600 kronor högre pension – här är de som får mer pengar
År 2021, då inflationstakten sakta började öka, låg prisbasbeloppet på 47 600 kronor. När SCB slog fast prisbasbeloppet för 2024 landade man på 57 300 kronor. På bara tre år höjdes alltså beloppet med närmare 10 000 kronor.
Höjningen är betydligt mindre för 2025. I juli konstaterade myndigheten att prisbasbeloppet då skulle vara 58 800 kronor.
MISSA INTE: Så mycket sparar svenska pensionärer i fonder varje månad
1 200 kronor i skattesänkning
Men även om det inte sker någon radikal höjning mellan 2024 och 2025 kommer det nya prisbasbeloppet innebära lite extra klirr i kassan för vissa.
Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur drygt en miljon svenskar, på grund av prisbasbeloppets inverkan på gränsen för statlig inkomstskatt, får lägre skatt nästa år.
LÄS MER: En miljon svenskar får sänkt skatt – är du en av dem?
Men hur förändras då skatteläget för de som inte når upp till den höjda gränsen för statlig inkomstskatt? Den frågan ställde Nyheter24 till Madelén Falkenhäll, som är hållbarhetsekonom på Swedbank.
– De med en lön under gränsen för statlig inkomstskatt får sänkt skatt på runt 100 kronor per månad till följd av påverkan på grundavdrag och jobbskatteavdrag.
Över hela året innebär det alltså drygt 1 200 kronor i total skattesänkning.
Enligt Falkenhäll är det emellertid de som omfattas av den höjda gränsen för statlig inkomstskatt som kommer att märka av skillnaden i störst utsträckning.
– I belopp höjs bidrag, såsom garantipension, studiemedel, högstanivåer i sjukförsäkring och föräldraförsäkring, relativt mycket. Men anledningen till höjningen är ju de stora prisökningar vi har haft, så därför skulle jag inte säga att de direkt gynnas. Det blir mer en kompensation för den högre prisbilden i samhället, säger hon till Nyheter24.
Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, är av samma uppfattning:
– Efter prisbasbeloppshöjningen kommer ersättningen eller lönen räcka lika långt som tidigare, så därför är det svårt att säga att någon direkt gynnas då både ersättning och utgifter ökat. Men det är klart, i kronor och ören kan det ju kännas bra i plånboken för exempelvis föräldralediga, sjuka, studenter och de med garantipension – men också för löntagare eftersom prisbasbeloppet även påverkar jobbskatteavdraget.
Samtidigt har dock regeringen föreslagit skattesänkningar för pensionärer och löntagare nästa år, vilket lär märkas av på kontot för de berörda.
MISSA INTE: Sänkt skatt för pensionärer och löntagare 2025