Pengafällorna du ska undvika nu: "Lätt att fastna..."
Är du en av många som gärna spenderar pengar på shopping under årets mörkare månader? Då bör du ha koll på vilka fallgropar du definitivt bör undvika.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Hösten har anlänt till Sverige och då är det inte långt kvar tills att vintern sveper in. Under årets mörkare månader är det inte sällsynt att svenskarna spenderar mer pengar än vanligt.
Under 2022 omsatte den svenska handeln hisnande 3 000 miljarder kronor, varav 860 miljarder i detaljhandeln och 2 140 miljarder i partihandeln, enligt siffror från bransch- och arbetsgivarorganisation Svensk Handel.
I takt med att november lider mot sitt slut infaller black week och black friday, då många passar på att handla både kläder, inredning och hemelektronik när företagen sänker priserna.
Efter de avslutande månaderna inleds sedan ett nytt år där årets första månad, januari, brukar kallas ”fattigmånaden” då många spenderat pengar på att handla åt sig själv eller julklappar till andra.
LÄS MER: Dyrgripen är värd 3 150 kronor – har du en liggandes?
Vad är skillnaden på detaljhandel och partihandel?
Detaljhandel är handel med varor som kan köpas enskilt och där verksamheten primärt riktar sig mot konsumenter.
Exempel på detaljhandeln kan vara kläd-, sko- och inredningsbutiker. Detaljhandel kan även omfatta tjänster som till exempel bredband- och telefonabonnemang.
Partihandel å andra sidan riktar sig främst mot företag där inköpen görs i större kvantiteter.
Det finns de företagen som ägnar sig åt både detaljhandel och partihandeln samtidigt. Genom att till exempel köpa in stora mängder varor eller produkter från grossister så bedrivs partihandel. Därefter säljs det som enskilda varor till privatpersoner, och då bedrivs detaljhandel.
Källa: Fortnox & Handelstrender
MISSA INTE: Har skulder på 700 000 – vägrar säga upp sitt Spotify-konto
"Många knep som kan leda till impulsköp"
Under hösten finns det dock flera fallgropar du bör ha koll på för att inte riskera att sitta med noll kronor på kontot innan nästa lön anländer.
För att ta reda på hur du bäst undviker att shoppa upp dina pengar har Nyheter24 pratat med Felix Sjöholm, verksamhetschef på konsumentkreditinstitutet Anyfin.
Han redogör för fyra primära områden du ska ha kännedom om för att inte riskera att hamna i ekonomisk knipa.
– Både i butik och online finns det många knep som kan leda till impulsköp, säger han.
MISSA INTE: Dyr pensionssmäll slår mot dessa seniorer – är du en av dem?
Fyra vanliga fallgropar i butik och online
Sjöholm identifierar fyra primära områden som på ett eller annat sätt riskerar att göra så du hamnar i en situation där pengarna spenderas alldeles för fort och därmed tar slut. Genom att identifiera dem och veta hur du inte ska agera på marknadsföring och annan riktad reklam kan du istället förebygga att tömma kontot under höstens shopping.
Nedan listar Anyfins Felix Sjöholm sina fyra punkter som du bör ha koll på:
1. Tidsbegränsade erbjudanden
– I butiker skapas ofta en känsla av brådska med begränsade lager eller tidsbundna erbjudanden. Detta kan stressa dig till köp du annars inte skulle gjort.
2. Sociala medier och nyhetsbrev
– Online bombarderas vi med reklam via sociala medier och nyhetsbrev. Det är lätt att klicka hem något du inte behöver när du ständigt utsätts för nya erbjudanden, förklarar han.
3. "Betala sen"-alternativ
– Att skjuta upp betalningen kan verka lockande, men det är lätt att förlora kontrollen över utgifterna. Betala alltid direkt om du kan för att undvika skuldfällan.
4. Oändlig scrollning
– Det är lätt att fastna i att scrolla och jämföra erbjudanden, vilket kan leda till impulsköp. Sätt en tidsgräns för hur länge du shoppar online för att undvika detta, avslutar Sjöholm med att säga.