Dyr pensionssmäll slår mot dessa seniorer – är du en av dem?
Många svenskar riskerar att hamna i en pensionsfälla och faktum är att en ny rapport visar att det kan stå en särskilt dyrt om man bor i Sverige.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Under arbetslivet är det många som längtar efter att, på äldre dagar, kunna njuta av mer tid med nära och kära, resande och annat som kanske är svårt att få tid för när jobbtimmarna är många.
Men även om man får mer tid över när man går i pension, kan det samtidigt vara svårt att få ekonomin att gå ihop.
MISSA INTE: Pensionen höjs 2025 – viktiga detaljen: "Märk väl att..."
MISSA INTE: Då ska du inte pensionsspara: "Inte så enkelt"
I januari 2024 var det 2,3 miljoner personer som fick allmän pension utbetald av Pensionsmyndigheten. Denna utbetalning landade i genomsnitt på 15 600 kronor per månad före skatt, enligt siffror från i juli i år.
För kvinnor låg den genomsnittliga allmänna pensionen då på 14 500 kronor, medan den för män låg på 16 700 kronor.
Vad är allmän pension?
Allmän pension är den statliga pensionen, vilken Pensionsmyndigheten sköter. Den består av olika delar:
- Inkomstpension
- Inkomstpensionstillägg
- Premiepension
- Garantipension
Källa: Pensionsmyndigheten
Utöver den allmänna pensionen är det också många som får tjänstepension och som har ett privat pensionssparande. Men även här är skiljer det sig med tusenlappar mellan män och kvinnor.
Den genomsnittliga totala pensionen före skatt för boende i Sverige landade under 2023, enligt preliminära siffror, på 22 700 kronor per månad. Snittsumman för kvinnor var 19 400 kronor och motsvarande siffra för männen låg på 26 500 kronor.
LÄS MER: 3 600 kronor högre pension – här är de som får mer pengar
Större pensionsgap mellan män och kvinnor i Sverige
Men svenska kvinnor är inte bara förlorare gentemot männen när de väl går i pension. En ny rapport, som genomförts av Lina Stenberg på Jämställdhetsinstitutet på uppdrag av Pensionärernas riksorganisation (PRO), visar nämligen att övriga nordiska länder är betydligt mer jämställda på området.
Medan det i Sverige skiljer 28 procent mellan mäns och kvinnors pensioner, är skillnaden endast fem procent på Island och åtta procent i Danmark. Joel Stade, som är sakkunnig i pensionsfrågor hos PRO, anser att den svenska skillnaden är för stor.
– Det är likartade samhällen i Norden till skillnad från till exempel Tyskland där det fortfarande är många som är hemmafruar. Det gör att skillnaderna är iögonfallande och vi blev rätt chockade. Vi har vetat att det är stora skillnader men inte så stora, säger han till TT.
LÄS MER: Pensionssmäll för svenska kvinnor – sämst i Norden
Dan Adolphson Björck: "Det går i snigelfart"
När Nyheter24 kontaktar Dan Adolphson Björck, pensionsekonom hos minPension, uppger han att "jämställdhet brukar definieras som att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden".
– Fina ord som har visat sig svåra att fylla med innehåll. Skillnaderna mellan könen minskar men det går i snigelfart, konstaterar han och fortsätter vidare:
– Kvinnor har fortfarande lägre löner, arbetar oftare deltid, tar ut längre föräldraledighet och vårdar sjuka barn i högre grad än män. Många kvinnor i LO-yrken har extra svårt att kombinera just arbete och familj. Detta påverkar både lönen i dag och de framtida möjligheterna på arbetsmarknaden. Och det blir tydligt den dag man går i pension.
MISSA INTE: Då kan du bli av med din pension: "Om man..."
Diskutera pensionen med din partner
Enligt Dan Adolphson Björck finns det ett politiskt ansvar till varför det ser ut som det gör.
– Strukturer och attityder påverkar oss, säger han, men tillägger samtidigt:
– Men för de som lever i en parrelation handlar det också om att ta diskussionen med sin livskamrat. Kvinnorna kommer aldrig komma ikapp männen om vi inte vågar prata om ekonomi och hur vi lägger upp våra liv.
LÄS MER: Dolda fällan som kan göra pensionen lägre: "Stora risker"
Adolphson Björck förklarar att det finns en viss omfördelning i pensionssystemet, som ska rätta till skillnaderna mellan kvinnor och män.
– Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen beräknas med en gemensam livslängd för kvinnor och män, trots att kvinnor förväntas leva längre. De allra flesta kollektivavtalade tjänstepensioner kompenserar vid föräldraledighet och det finns även inbyggt i den allmänna pensionen. Garantipension och bostadstillägg omfattar fler kvinnor än män, säger han.
– Men pensionssystemet som sådant kan inte korrigera problemet med kvinnors ställning på arbetsmarknaden och lägre lönenivåer, det vill säga själva orsakerna till varför mäns och kvinnors pensioner skiljer sig åt. Jämställda pensioner uppnås främst genom ett jämställt yrkes- och familjeliv, inte genom att kompensera i efterhand genom pensionssystemet.
I parrelation? Tänk på detta inför pensionen
Om man lever i en parrelation finns det flera saker som man, enligt Dan Adolphson Björck, bör tänka på:
1. Verka för att båda får ett bra yrkesliv
Under yrkeslivet bör man i möjligaste mån söka sig till anställningar som erbjuder heltid med kollektivavtal som ger tjänstepension. Det finns även många mindre privata arbetsgivare utan kollektivavtal som också har tjänstepension för sina anställda. Långa perioder med deltidsarbete påverkar pensionen negativt.
2. Dela på föräldraledighet och VAB
Själva VAB-dagarna gör kanske inte så stor skillnad i dag men kan påverka den framtida löneutvecklingen.
3. Jämför era pensioner
Gå in på minpension.se tillsammans för att se om det är stora skillnader mellan er.
4. Kompensera den som tjänar mindre
Den med högre inkomst kan till exempel amortera mer på bolånen. Den som är gift eller registrerad partner kan kompensera sin äkta hälft genom att föra över sin premiepensionsrätt via Pensionsmyndigheten. Man kan även spara åt sin partner privat i dennes namn genom till exempel ett investeringssparkonto. I det senare fallet gäller det att tänka på att skriva äktenskapsförord.
"Finns ingen expension"
Man ska också passa sig för att förlita sig på att en partners pension om relationen väl skulle ta slut.
– Den som tror att de kan leva gott på sin före detta partner kommer bli besviken för det finns ingen expension. Privat pension ingår normalt i bodelningen. Men de stora delarna, allmän pension och tjänstepension, delas inte vid skilsmässa. Det gäller alltså att samla ihop till din egen pension. Vare sig du är singel eller lever tillsammans med någon, säger Dan Adolphson Björck till Nyheter24.
LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu