Nya regler för krediter – införs 1 mars 2025
Den 1 mars 2025 kommer reglerna för olika kreditköp och dess räntor att ändras. Regeringen vill vända trenden av överskuldsättning i Sverige.
– Ett särskilt kostnadstak för uppläggningsavgifter införs för alla krediter, utom bolån, säger Hans Lundin, pressansvarig på Konsumentverket.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
När 2024 började hade det svenska folket en skuld på 119 099 130 007 kronor hos Kronofogden, vilket utgör den största summan någonsin hos myndigheten.
När Nyheter24 pratade med Davor Vuleta, talesperson på Kronofogden, berättade han att rekordsumman ökade med 50 miljoner kronor – dagligen.
– Det har inte varit så här många skuldsatta i Sverige sedan 90-talet. Men till skillnad från då är beloppen större i dag, sa Vuleta då.
LÄS MER: Kronofogden: Rekordbeloppet ökar med miljoner varje dag
Inför Black friday har bland annat Finansinspektionen gått ut med en varning för att handla på faktura, något som de ser försätter många människor i skuld.
Mellan juli 2023 och juni 2024 var det drygt 3 miljoner svenskar som handlade på faktura.
– Många har fått använda sin buffert för att få vardagsekonomin att gå ihop. Därför är det särskilt viktigt att du inte köper mer än du vet att du kan betala senare. Det kan kosta dig mycket, både i form av höga räntor och avgifter, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Varningen: Använd aldrig det här betalningssättet
Lagen som ändras den 1 mars 2025
I september beslutade regeringen att något behövde göras åt svenskarnas växande skuldberg. Man kom då fram till att man borde förstärka konsumentskyddet och minska risken för kreditgivning och överskuldsättning.
Den 1 mars 2025 kommer Konsumentkreditlagen att få en hel del ändringar.
Nyheter24 har pratat med Hans Lundin, pressansvarig på Konsumentverket, som förklarar vad ändringarna innebär.
– En särskild upplysning ska lämnas avseende alla krediter utom bolån och räntefria krediter och där har Konsumentverket uppdraget att ta fram nya föreskrifter. Upplysningen ska innehålla information om att en kredit medför kostnader för konsumenten, berättar Lundin.
LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu
Räntetaket för krediter sänks "från 40 procent till 20 procent"
På sin hemsida motiverar Regeringskansliet lagförändringarna med: "under de senaste åren har konsumtionskrediterna vuxit i snabb takt, och privatpersoners skulder hos Kronofogdemyndigheten har ökat.
– Möjligheten att förlänga löptiden för en kredit begränsas för alla krediter, utom vad gäller bolån, förklarar Lundin, lägger till:
– Definitionen av ”Högkostnadskredit” tas bort och ett sänkt, från 40 procent till 20 procent utöver referensräntan, och utvidgat räntetak som ska omfatta alla krediter utom bolån, införs.
En högkostnadskredit innebär en kredit, ett lån, med effektiv ränta som uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter, skriver Konsumentverket.
MISSA INTE: Lyxfällan-Magnus: Det ska du inte göra 29 november
Nya lagen gäller inte alla lån
Ändringarna som kommer införas i Konsumentkreditlagen kommer inte att gälla alla typer av lån.
– Ett särskilt kostnadstak för uppläggningsavgifter införs för alla krediter, utom bolån och innebär att avgiften inte får överstiga en procent av prisbasbeloppet, säger Lundin på Konsumentverket, och fortsätter:
MISSA INTE: Nya regler för plastflaskor – det gäller från 1 januari 2025
– Kostnadstaket kommer att gälla alla krediter utom bolån, kontokrediter som huvudsakligen avser kreditköp och krediter som avser kreditköp där kreditbeloppet inte överstiger två procent av prisbasbeloppet.