Den 1 januari träder en ny lag i kraft.
Den 1 januari träder en ny lag i kraft. - Foto: Johan Nilsson/TT & Jessica Gow/TT.

Nya regler för plastflaskor – det gäller från 1 januari 2025

Vid årsskiftet träder en rad nya lagar i kraft. En av dessa handlar om plastflaskor.
– Vår bedömning är att det finns en acceptans, säger Sara Bergendorff, chef för material- och produktkvalitet vid Pantamera.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under 2024 har en särskild lag för plastflaskor fått möta en kritikstorm från arga konsumenter. Lagen, som var ett resultat av EU:s engångsplastdirektiv, innebar att plastkorkar och plastlock på dryckesbehållare måste sitta fast. 

Lagen trädde i kraft den 3 juli 2024. 

MISSA INTE: Nya regler 1 december – gäller alla med trädgård och tomt

– Det här väcker jättemycket starka känslor och förstår man inte varför det införs upplevs det bara som ett hinder för konsumtionen. Men det handlar ju inte om att göra det svårare för människor utan om att strypa tillförseln av plastföremål i naturen, har Johanna Ragnartz, som är vd på Håll Sverige rent, sagt till TT tidigare. 

LÄS MER: Nya lagen träder i kraft – så sorterar du förpackningarna nu

Ny lag från och med den 1 januari 2025

Inför årsskiftet kommer ytterligare en lag som påverkar förpackningar att verkställas. 

Från och med den 1 januari 2025 ska PET-flaskor innehålla minst 25 procent återvunnen plast. Till 2030 är målet att alla förpackningar ska innehålla 30 procent återvunnen plast.

Foto: Anders Wiklund / TT.

Kravet gäller inte flaskor som har en volym av mer än tre liter eller flaskor som är avsedda för speciella medicinska ändamål, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida

Man har tidigare inte mätt mängden återvunnen plast i plastflaskor, något som kommer att göras för första gången under 2025 då man kommer att mäta flaskor som producerats under 2024. 

LÄS MER: Då kan ingen söka upp dig – lagförslaget får skarp kritik

Så kan plastflaskorna se ut i framtiden

Enligt organisationen Panta mera så finns det en risk att plastflaskorna får en grå eller gul ton desto mer återvunnen plast flaskan består av.

"Varje gång plast bearbetas i en återvinningsprocess förloras lite av materialegenskaperna och färgen på plasten tenderar att få en något mörkare och gulare ton", säger Sara Bergendorff, chef för material- och produktkvalitet på Panta mera, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Förslaget: Ny lag för kontanter – så påverkas du

Foto: Patrik Österberg/STELLA Pictures.

Vid Panta mera är man positiv till det nya kravet. I en intervju med Nyheter24 berättar Sara Bergendorff att många plastflaskor i Sverige redan består av så mycket som hälften av återvunnen plast. 

– Den absoluta majoriteten av flaskor som säljs i Sverige har ett återvunnet innehåll över 25 procent, vanligast 50 procent, berättar hon för Nyheter24.

Sara Bergendorff, chef, hållbarhet och kvalitet på Panta mera.Foto: Crelle Fotograf.

Vad gäller konsumenterna är Bergendorff positiv.

– Vi vet via våra marknadsundersökningar bland pantare att det finns en god medvetenhet om pantsystemets positiva miljöeffekter, och vår bedömning är att det finns en acceptans för att materialet kan skifta något i färgton, säger hon till Nyheter24.

LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen

MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu

Lag
/
/
/
stats