2025 närmar sig med stormsteg.
2025 närmar sig med stormsteg. - Foto: Stella Pictures

Det ska du göra med dina pengar innan 1 januari

2024 lider mot sitt slut och innan den 1 januari finns det flera saker du kan göra för att hjälpa ekonomin lite på traven under nästa år.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Jul och nyår närmar sig med stormsteg och många ägnar nu en hel del tid till att planera årets sista festligheter, med julklappar, mat, resor och allt vad det innebär.

Men innan årsskiftet finns det också några ekonomiska frågor som kan vara värda att fundera på.

MISSA INTE: Skatterna kan ändras 2025 – så påverkas du

Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

LÄS MER: Är nyårsafton en röd dag? Så vet du om du är ledig

Frida Bratt: "Bra att göra innan året är slut"

Nyheter24 har pratat med Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, som pekar på flera åtgärder som kan vara lönsamma att vidta innan den 1 januari 2025.

– Det finns några saker som är bra att göra innan året tar slut, så att förutsättningarna blir så bra som möjligt i vårens deklaration. Skulle du exempelvis vilja omfördela rut eller rot mellan dig och din partner behöver du göra det före nyår. Har du nyttjat rut eller rot under året ska det redovisas i vårens deklaration. Sedan 1 juli och fram till årsskiftet är det separata tak för rut och rot på 75 000 kronor vardera per person.

– Är ni sammanboende och vill nyttja avdraget till max och därför vill ansöka om omfördelning görs det via Skatteverket. Kom ihåg att du måste ha betalat mer än 150 000 kronor i skatt för att få maximalt avdrag.

MISSA INTE: Skatteverkets uppmaning: Det måste du göra senast 6 december

Frida Bratt. Foto: Press/Nordnet Bank

"Rätt skatt från början"

På samma sätt är det, enligt Frida Bratt, "klokt" att se över fördelningen av räntebetalningarna på bostadslånet så att ränteavdraget kan nyttjas fullt ut.

– Kom ihåg att ränteavdraget kommer att trappas ned till hälften för konsumtionslån, säger hon.

Vidare lyfter Bratt att även om bolåneräntorna fallit, är de fortfarande högre än vad många är vana vid. 

– Jämkar du slipper du vänta på att du ska få tillbaka pengar från ränteavdraget på skatten, och du betalar rätt skatt från början. Du kan ansöka om jämkning direkt på Skatteverkets hemsida med e-legitimation. Men, se upp så att du inte jämkar för mycket och istället drabbas av restskatt.

MISSA INTE: Pensionär? Nya lagar påverkar din plånbok 2025

Foto: Fredrik Sandberg/TT

När det kommer till sparande bör man, enligt Bratt, ha i åtanke att det från och med årsskiftet införs en skattefri grundnivå på 150 000 kronor per person och år på ISK och kapitalförsäkring.

– Det gäller dock inte per konto, utan hur många konton du än har är det fortfarande totalt 150 000 kronor som gäller, betonar hon och fortsätter vidare:

– Har du aktier och fonder på vanlig depå betalar du istället för en schablon 30 procent skatt på vinsten. Här kan du kvitta vinster och förluster mot varandra för att få ned skatten. Då behöver värdepapperna säljas av innan året är slut.

MISSA INTE: Snö på taket kan stå dig dyrt – då uteblir försäkringen

LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen

MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu

/
/
stats