Råkat göra detta på Instagram? Då kan du tvingas betala skatt
Sociala medier används av en stor skara svenskar. Men faktum är att om du råkat synas så kan du också vara skyldig att betala skatt, åtminstone om du gjort en specifik sak.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
De senaste åren har sociala medier vuxit ut till ett enormt fenomen som dagligen lockar miljarder visningar på diverse olika plattformar, så som Youtube, Tiktok, X, Facebook, Instagram och Snapchat.
Enligt Internetstiftelsen ökade svenskarnas dagliga användande av sociala medier från 2010 till 2019 med närmare 40 procent, från att 28 procent av svenska folket använde det dagligen 2010 till 65 procent 2019.
”De unga är i majoritet på sociala medier och de yngsta föredrar Snapchat framför Facebook där i många fall deras föräldrar befinner sig”, skriver Internetstiftelsen om användandet.
De senaste åren har dock flera innehållsskapare på plattformarna skapat ett stort antal följare genom att dela ut gratisgåvor och presenter, så kallade "giveaways". Något som dock kan gå stick i stäv med Skatteverkets regler.
LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
MISSA INTE: Myndigheten varnar: Klicka inte här – det är ett bedrägeri
Influencers ger bort saker och skapar content
Världens största Youtube-konto drivs av MrBeast, eller James Stephen Donaldsson som han egentligen heter. Hans följare på plattformen uppgår till hisnande 336 miljoner prenumeranter och han var tidig med att dela ut både pengar och prylar till de som deltog i innehållet han skapade.
Trenden om att ge bort saker gratis för att sedan dela videos på det i sociala medier har även tagit sig till Sverige.
Inte sällan fylls flödena med innehållsskapare som delar ut allt från spelkonsoler och bilar till pengar och mobiltelefoner för att skapa sitt content.
Men när det kommer till vilket ansvar man har som innehållsskapare och mottagare av gåvan så visar det sig att båda parter kan begå brott.
MISSA INTE: Skatteverket: Då slipper du betala skatt
Skatteverket: Du har ett ansvar
När Nyheter24 kontaktar Skatteverket för att se vad som gäller för både givare och mottagare så uppger deras rättsavdelning att man, som privatperson, kan ge bort gåvor. Men det finns undantag, framför allt för mottagaren.
"Som privatperson har du rätt att ge bort dina ägodelar hur du vill, men så fort det är frågan om att det krävs en motprestation för att få pengarna, produkterna eller tjänsterna kan det bli frågan om skatteplikt för mottagaren", skriver de i ett mejl.
LÄS MER: Skatten höjs 2025 – så påverkas din ekonomi
Skatteverket: Då måste du betala skatt
Om det är frågan om en så kallad giveaway i form av ett slumpmässigt lotteri där utgivaren delar ut pengar, produkter eller tjänster utan krav på motprestation så behöver den som är mottagare normalt inte skatta för dem, uppger de vidare. Och vad som anses vara en motprestation behöver inte vara jättetydligt utformat. Men Skatteverkets rättsavdelning skriver till Nyheter24 att det kan anses vara något så litet som att motivera varför du ska få något.
"Motprestationen behöver inte vara omfattande för att anses som sådan. Ett vanligt exempel är att du ska skriva en vers eller motivering. Observera att om du som mottagare bidragit eller bidrar till influencerns content. Genom att till exempel medverka i ett inlägg är det att betrakta som en motprestation som för att pengarna, produkterna eller tjänsterna anses vara en ersättning och därmed ska beskattas. Mottagaren måste alltså redovisa inkomsten och betala skatt. Givaren kan då också bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter", betonar de.
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu
"Gäller både kontanter, varor och tjänster"
Skatteverkets rättsavdelning redogör dock för att det finns skillnader mellan gåvor som ges bort och sponsring, som ju är en skattepliktig inkomst. Om innehållsskaparen får pengar, produkter eller tjänster inom ramen för det egna sponsringsavtalet med ett företag så ska det normalt sett skattas för, även om något ges bort till en annan person
Avslutningsvis redogör Skatteverkets rättsavdelning för vad som anses vara sponsring, och således ska betalas skatt för.
Om en innehållsskapare spelar datorspel på internet och en sponsor visar intresse om ett samarbete, med syfte att sponsringen ska resultera i att företaget får reklam och "goodwill" genom anknytning till den sponsrade personen, ska det ses som inkomst av tjänst.
"Beskattningen gäller både kontanter, varor och tjänster som du får. Har du fått en kontrolluppgift på ersättningen kommer ersättningen att finnas med i din inkomstdeklaration. I annat fall lägger du själv till inkomsten", uppger Skatteverket på sin hemsida gällande sponsring.