Ytterligare en bedrägerivåg har svept in över Sverige.
Nyligen redogjorde Nyheter24 för hur bedragare utger sig för att bibliotek som kräver pengar för reservationer av böcker.
En man som gick på ”bibliotekariens” bluff blev av med en halv miljon kronor.
Bedrägerierna ökar
Att bedrägerier blivit allt mer vanligt förekommande är inget nytt. Det är ofta en central inkomstkälla för yrkeskriminella.
2023 ökade brottsvinsterna för bedrägerier med hela 22 procent jämfört med året innan. De totala brottsvinsterna landade på 7,5 miljarder kronor.
Enligt polisen återinvesteras vinsterna i nya brottsupplägg så som narkotika och vapen.
MISSA INTE: Varning för "Posten"
MISSA INTE: Liga lurade pensionärer på miljontals kronor
Bedrägerierna som omsätter mest
Brottsvinster 2023 baserat på bedrägerityp:
- Investeringsbedrägeri: 2,3 miljarder kronor.
- Telefonbedrägeri: 708 miljoner kronor.
- Romansbedrägeri: 470 miljoner kronor.
- Kortbedrägeri utan fysiskt kort: 344 miljoner kronor.
- Bedrägeri där en person utger sig för att vara ett bolag eller myndighet: 329 miljoner kronor.
Källa: Polisen
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu
Bluff-mejl från Disney+
Nu har ytterligare en bluff-varning utfärdats. Råd & rön uppger att kunder till streaming-jätten Disney+ mottagit ett meddelande som innehåller information om att en misslyckad betalning genomförts. Detta är en bluff, något som de, och kunder som mottagit meddelandet, nu varnar för.
Meddelandet skickas via mejl och ser ut att komma från streaming-jätten Disney. I själva verket är det bedragare som uppmanar kunder att uppdatera sin betalningsinformation via en länk som finns i mejlet. Dock är den länken kopplad till bluff-sida som kontrolleras av bedragare.
”Ditt Disney+ behöver förnyas XX/XX/2025. För att säkerställa att det inte blir några störningar i tjänsten, vänligen uppdatera dina betalningsuppgifter innan förnyelsedatumet. Om vi inte mottar uppdaterade betaluppgifter innan den XX/XX/2025 kommer ditt konto att avslutas”, står det i mejlet enligt Råd & Rön.
LÄS MER: Klicka inte på länken – sprids i sms
