Det finns andningsövningar som kan få en att slappna av.
Det finns andningsövningar som kan få en att slappna av. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Pexels

Superenkla övningen som får dig att somna lättare: "Varvar ner"

Ligger du och vrider dig i sängen, stressad över att klockan tickar men att sömnen känns långt borta? Det händer alla någon gång och du kan faktiskt ta till vissa knep för att komma ner i varv och somna.
– Du kommer att kunna slappna av lättare, säger sömnforskaren Christian Benedict.


Vi har alla någon gång varit där: man ligger i sängen och vrider och vänder på sig i frustration över att man inte lyckas somna. 

Men det finns faktiskt knep att ta till, för att slappna av och därigenom somna lättare.

– Det man kan göra är till exempel andningsövningar, så att man varvar ner, berättar Christian Benedict, sömnforskare och universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet, för Nyheter24

Andningsövning för att somna lättare

Men hur gör man då en sådan övning? 

– Andas in djupt genom näsan i fyra sekunder, sedan väntar du med att andas ut i ungefär fem sekunder, för att sedan andas ut i sex sekunder. Sedan vilar du och gör om processen. Om du gör det kommer du att aktivera parasympatiska nervsystemet och du kommer att kunna slappna av lättare, förklarar Christian Benedict.

Lämna sängen om du känner sig stressad

Ibland känns det dock omöjligt att sova, oavsett vilka knep man tar till, och då kommer Christian Benedict med en tydlig uppmaning:

– Om du upplever att sängliggandet som stressigt och jobbigt, så att du tänker ”herregud, jag somnar inte”. Lämna då sängen. Gå till vardagsrummet.

– Vissa säger att det räcker med 20 minuter och sedan ska du lämna sängen. Men det innebär en nedräkning som kan stressa, så jag tror snarare att man ska utgå från ifall man känner sig stressad av att man inte somnar. Om du redan efter fem minuter känner stress, varför ska du då vänta 20 minuter med att lämna sängen? Det är ologiskt, för du vill inte att det ska vara något negativt betingat att ligga i sängen. 

I ett annat rum kan du, med dämpad belysning, lyssna på en podcast, läsa en bok eller dylikt.

– Sedan när du känner dig tillräckligt sömnig, då kan du återvända till sängen, säger Benedict.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!