En ny studie har undersökt kvinnors upplevelser av fontänorgasmer.
En ny studie har undersökt kvinnors upplevelser av fontänorgasmer. - Foto: Pexels

6 kvinnor berättar om sina fontänorgasmer: "Extremt kraftfullt"

En ny svensk studie har undersökt kvinnors upplevelser av fontänorgasm och det visar sig att känslorna inför orgasmerna går isär.
– Den tydligaste skillnaden ligger i huruvida man upplever det som något som extra njutningsfyllt eller inte, säger Jessica Påfs, forskare i sexuell hälsa vid Göteborgs universitet, som ligger bakom studien.


De allra flesta har hört talas om fenomenet "fontänorgasm" – alltså en form av kvinnlig utlösning – men faktum är att man vet förhållandevis lite om vad som faktiskt händer i kroppen vid en fontänorgasm.

– Det finns fortfarande många kunskapsluckor på området. Vi vet till exempel fortfarande inte exakt vad en fontänorgasm är. Det har forskningen inte kunnat svara på än, säger Jessica Påfs, forskare i sexuell hälsa vid Göteborgs universitet som studerat just fontänorgasmer, till Nyheter24.

Jessica Påfs intervjuade 28 kvinnor om fontänorgasm

Mer specifikt har Jessica Påfs, genom intervjuer med 28 kvinnor, undersökt upplevelserna av fontänorgasmer – och känslorna inför dem går isär. 

– Det är rätt så individuellt hur man upplever fontänorgasmer bland de kvinnor jag pratat med. Den tydligaste skillnaden ligger i huruvida man upplever det som något extra njutningsfyllt eller inte, säger Påfs och fortsätter:

– Det verkar i sin tur vara kopplat till om det är någonting som sker i samband med orgasm eller om det sker separerat från orgasmtillfället.  Sedan verkade det även spela roll vilken allmän inställning kvinnorna själva hade till fontänorgasmer och vad de visste om fontänorgasmer innan de själva upplevde det för första gången.

I de fall då fontänorgasmen inträffade tillsammans med en partner spelade dennes reaktion också roll för om orgasmen upplevdes som någonting positivt eller negativt. 

Här kan du läsa om hur multipla orgasmer fungerar.

Från superkraft till skam och obehag

Medan vissa av kvinnorna upplevde förmågan att få fontänorgasm som "en superkraft" och något de var stolta över var det också vissa som förknippade upplevelsen med skam och obehag.

– Jag tycker framförallt att det var överraskande hur många som faktiskt var besvärade av den här vätskan, och då framförallt mängden och att det därför blir någonting man vill undvika, säger Jessica Påfs.

Andra var mer likgiltiga inför fontänorgasmer och beskrev dem som "överskattade", samtidigt som vissa vittnade om att deras upplevelser av fontänorgasmer ifrågasätts.

Läs om övningarna som kan ge dig starkare orgasmer här.

6 kvinnor berättar om sina fontänorgasmer

Kvinna, 26 år:

”Första gången det hände förstod jag inte vad som hade hänt. Jag trodde faktiskt att antingen jag eller han hade kissat. Jag vågade inte säga något. Då visste jag inte ens att det var en grej och jag kommer ihåg att jag kände mig obekväm och skamfylld. Jag var rädd för att jag hade kissat. Jag önskar att jag kunde gå tillbaka till den yngre versionen av mig och säga att du fick utlösning, det är helt normalt.”

Kvinna, 37 år:

"Jag är fascinerad av det och tycker att det känns som en superkraft och ett feministiskt statement, nästan som ett sätt att kasta det tillbaka i deras ansikten efter alla dessa år med förtryck av den kvinnliga sexualiteten. För mig känns det som en elementär kraft. Jag tycker det är så vackert på något vis, och extremt kraftfullt."

Kvinna, 26 år:

"Tidigare, när jag hörde från en vän att hon kunde spruta tänkte jag 'wow, hon spelar på en helt annan nivå'. Och nu, när jag hade lyckats spruta sa min partner att vi måste börja skydda lakanen, som ett skämt. Och jag tänkte 'wow, är jag med i den klubben nu?'. Det har påverkat mig, jag tänker på det som någonting att uppnå, och även om man inte ska sätta ett värde på det så gör jag det ändå."

Kvinna, 46 år:

"Det ger en djupare tillfredsställelse, jag skulle beskriva det som någonting som släpper. Jag blir tillfredsställd. Jag känner mig helt tillfredsställd. Jag kan fortsätta ha sex, det är inte som om att nivån på min upphetsning minskar, men jag känner mig helt tillfredsställd. Det är som om att någonting frigörs, som en spänning som släpper."

Kvinna, 24 år:

"Jag insåg inte ens att det hände när det hände. Det var efteråt som vi insåg: 'oj, vad blött det blev' och hur hela madrassen var genomblöt. Det är galet hur mycket vätska det faktiskt är. Och efteråt hade jag verkligen tankar som: 'vad var det där? Sprutade jag? Det måste ha varit så'. Men jag menar, jag hade inte ens insett att det hände. Sedan dess har det hänt igen, så nu vet jag vad som händer. Men jag blev verkligen överraskad första gången."

Kvinna, 53 år:

"Vi provade en teknik som hade hört talas om och plötsligt sa han: 'det var det' och jag sa 'vad menar du?'. Jag hade inte ens märkt att något hände, och det var inte ens särskilt njutbart, det blev bara blött. Jag undrade, vad var poängen med det här? Jag insåg att den här typen av orgasm måste jag uppleva fler gånger för att bygga upp en känslighet för den."

Källa: "A sexual superpower or a shame? Women’s diverging experiences of squirting/female ejaculation in Sweden" av Jessica Påfs, på Instagram @jessicapafs.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!