Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför bli du inte nöjd med dina selfies

Är du snyggare i spegeln än på dina selfies?
1 av 3

Är du snyggare i spegeln än på dina selfies?

Det är för att du är van vid det spegelvända du.
2 av 3

Det är för att du är van vid det spegelvända du.

TT NYHETSBYRÅN

Mobilen rättvänder dina bilder.
3 av 3

Mobilen rättvänder dina bilder.

Ap

Nyheter | 28/03/2014 19:05

Tycker du det är svårt att få till en bra selfie? Lugn, du är inte ensam och det finns en bra förklaring.

Har du också sett dig själv i spegeln, tyckt att du är tillräckligt snygg för veckans selfie men ändå inte lyckats ta en riktigt bra bild? Här kommer förklaringen till varför.

Van att se spegelvänt

Om du vänder mobilkameran emot dig så ser du dig precis som i spegeln.

Men efter att du tagit bilden vänder mobilen automatiskt den rätt igen, du ser alltså dig själv så som andra ser dig och inte spegelvänt. Vilket för de flesta är rätt ovanligt.

Vi ser oss själva i spegeln hela tiden – du borstar dina tänder, du rakar dig, du sminkar dig. Det du ser i spegeln blir du van vid. Är du van vid någonting blir du bekväm med det.", säger Pamela Rutledge jobbar på Media Psychology Center till The Atlantic

Olika ansiktshalvor

Som du säkert redan vet så ser inte båda dina ansiktshalvor likadana ut. Därför har du inte heller rätt bild av ditt riktiga utseende.

1977 gjordes en studie där folk fick välja mellan utseendet de hade på en rättvänd bild eller sin spegelbild. Nästan alla valde sin spegelbild medan vänner och partners till de som deltog tyckte att bilden på personen såg bättre ut än spegelbilden. För att det är det som man helt enkelt är van vid.

Därför bli du helt enkelt inte lika nöjd med dina selfies trots att du ser riktigt bra ut när du ser dig i spegeln.