Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jo – fet mat kan faktiskt göra dig lycklig

Fet mat är inte bara snuskigt gott. Det kan även göra dig gladare och mer social.
1 av 2

Fet mat är inte bara snuskigt gott. Det kan även göra dig gladare och mer social.

Leif R Jansson / TT

Och med mer fett kanske du blir lika nöjd som den här grisen.
2 av 2

Och med mer fett kanske du blir lika nöjd som den här grisen.

Jurek Holzer

Nyheter | 10/06/2014 07:14

Fett och kolesterol kan påverka ditt beteende till det bättre. Så kanske är det dags att tänka om och se fett som en källa till glädje – och inte bara ångest.

DANMARK. Åtminstone kan det vara så. En ny dansk studie som gjorts på grisar visar nämligen att de blev mer sociala, mindre aggressiva och att rädslor avtog efter att de gått på en diet där energiinnehållet från fett var högre än normalt.

Positiva hälsoeffekter

I studien, som nyligen publicerats i den amerikanska vetenskapstidskriften Plos One, framkommer att kost rik på fett ger en positiv effekt på beteendet. Än så länge är det dock osäkert i vilken utsträckning resultatet går att applicera på människor.

Kan även gälla människor

Enligt studiens författare, Annika Marie Juul Haagensen, doktor i veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet, säger till norska vetenskapstidskriften Science Nordic visar resultatet att det högst troligt kan gälla även människor:

– Det är definitivt något vi bör betänka. Nästa steg blir att bestämma hur stor mängd fett som är optimalt för vår fysiska och psykiska hälsa, säger hon.

Tidigare studier visar liknande resultat

Docent och professor Lotte Lauritzen från departementet för kost, motion och idrott vid Köpenhamns universitet säger att det är ett rimligt antagande. 

– Tidigare studier på apor och gnagare stödjer dessa rön. Vi vet att våra hjärnceller behöver fett för att kunna skapa nya kopplingar i hjärnan och fungera optimalt, säger hon till Sciene Nordic.

Lauritzen var själv inte en del av forskningsstudien på grisar, men hon studerar fatsyror och deras betydelse för vår kropp och hälsa.