Brukar du skölja kycklingen?
1 av 5
Brukar du skölja kycklingen? - Foto: Montage/TT
Leder till magsjuka.
2 av 5
Leder till magsjuka. - Foto: Ap
En del läggs in.
3 av 5
En del läggs in. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Många kockar tror fel.
4 av 5
Många kockar tror fel. - Foto: Per Larsson / Per Larsson / TT
Kyckling kan leda till allvarlig sjukdom.
5 av 5
Kyckling kan leda till allvarlig sjukdom. - Foto: AP

Experter: Skölj inte kycklingen

Att tvätta kyckling innan tillagning kan leda till matförgiftning och även död, varnar hälsoexperterna.


26 magsjuka på ett flygplan

Föreställ dig att vara fast i ett flygplan i 13 timmar med 26 svårt magsjuka passagerare med intensiva kräkningar och diarré. Det var vad som hände under en resa mellan Chile och Australien i vad som har kommit att kallas "bajsplanet från helvetet" .

STORBRITANNIEN. Brukar du tvätta kycklingen innan tillagning? Sluta med det.

Ny studie visar nämligen att när kycklingen tvättas ökar risken för spridning av farliga bakterier, som campylobakter. Bakterier som i värsta fall kan leda till döden.

Kockar har fel

Många kockar tror att kyckling rengörs om den tvättas innantillagning. Enligt en undersökning av Food Standards Agency tvättar mer än entredjedel av de tillfrågade kockarna kycklingen innan tillagning för att bli av med bakterier, skriver Daily Mail. Men vad få tänker på är att när kycklingen tvättas ökat risken för att bakterier sprids till omkringliggande ytor som diskbänk och köksutrustning.

Orsakar matförgiftning

Campylobakter är nära besläktade med salmonellabakterier ochfinns i var femte nyslaktad kyckling, enligt en undersökning av Livsmedelsverket. Dessa smittoämnen är orsaken till de flesta fall av matförgiftning i Storbritannien, något som drabbar omkring 280 000 människor varje år. Dessutom visar studier att matförgiftning ligger bakom20 000 inskrivningar på sjukhus och 500 dödsfall varje år – endast i Storbritannien.

”En viktig fråga”

– Campylobakter är en viktig fråga, säger Catheringe Brown,vd för Food Standards Agency till Daily Mail och fortsätter:

– Det är inte bara för att det orsakar svår sjukdom och ivissa fall död, dessutom kostar det samhället hundratals miljoner varje år, pågrund av bland annat sjukfrånvaro.

De som drabbas av campylobakter-infektion insjuknar oftast snabbt. Diarré, illamående, kräkningar och feber är de vanligastesymptomen. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.