Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sover du lite? Då riskerar du att drabbas av fetma

Den omfattande studien pekar på att lång eller kort sömn kan orsaka fetma.
1 av 1

Den omfattande studien pekar på att lång eller kort sömn kan orsaka fetma.

TT montage

Nyheter | 18/08/2014 21:27

Unga kvinnor som sover lite eller mycket löper högre risk att drabbas av fetma, enligt en studie.

Sover du för lite? Eller för mycket? Då ligger du i högriskzonen för fetma. Det visar en studie med närmare 5 000 kvinnor i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning. 

Bäst av allt är att sova normalt hela tiden, det vill säga mellan 6 och 8 timmar per natt, menar forskarna. 

– Våra resultat talar för att det finns skäl för oss inom vården att så tidigt som möjligt försöka upptäcka yngre kvinnor som är kort- eller långsovare och ge dem råd som kan förbättra deras sovvanor, säger forskaren Jenny Theorell-Haglöw, vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till Upsala Nya Tidning. 

Omfattande studie

Undersökningen gick ut på att kvinnorna med tio års mellanrum besvarade en enkät två gånger. Frågorna handlade om sovvanor, längd, vikt och midjemått. De flesta kvinnor gick upp i vikt under de tio åren, men bland kvinnorna som var under 40 år när studien inleddes var viktökningen betydligt större bland de som sovit lite respektive mycket.

1 av 3 kvinnor i gruppen under 40 år som sov länge respektive lite hade ett BMI-värde över 30, vilket är gränsvärdet för fetma. Bland de som sov normalt var det endast 1 av 10. 

Samtidigt var 6 av 10 kortsovare och 8 av 10 långsovare bukfeta. Att jämföra med 1 av 3 bland normalsovarna. 

– Kortsovare som övergick till normala sömntider under de tio åren hade mindre ogynnsam viktutveckling än dem som fortsatte att skära ner på sömnen. Men även i den gruppen var fetma och bukfetma vanligare än bland kvinnorna som sovit normalt hela tiden, säger Jenny Theorell-Haglöw, till Upsala Nya Tidning.